21 november, 2023

Energieffektiv långfärdsbåt med lättviktskonstruktion i aluminium

Svenska Viggo Boats har presenterat ritningar på en ny långfärdsbåt. Den cirka 12 m långa och 3 m breda C11 Cruiser blir en energieffektiv båt med innovativ lättviktskonstruktion i aluminium.

Viggo Boats i Öregrund har utvecklat den nya båtmodellen under tre år. Den blir ett nytillskott i företagets produktutbud och ska börja produceras på varvet i Öregrund.

Tidigare har Viggo Boats blivit kända för sina snabba och lättdrivna motorbåtar – med eller utan kabin – i helsvetsad aluminium.

I den nya modellen har konstruktören Håkan Pettersson fokuserat på att ta fram en båt som ska vara mycket effektiv i ett lägre fartintervall. Skrovkonceptet skiljer sig väsentligt från de högfartsbåtar som Viggo gjort sig kända för. Det råder dock inga tvivel om att detta är en Viggo, där linjespel och däckslayout känns igen från det övriga modellprogrammet.

För att spara vikt används innovativa byggmetoder. Tillverkaren kommer att erbjuda flera olika energisnåla drivlinor för att minimera energiåtgången vid körning.

Aluminium som konstruktionsmaterial är fördelaktigt utifrån ett livscykelperspektiv. Båten och dess utrustning kommer att hålla länge, drivlinan är ett modulärt system för att kunna anpassas för framtida framdrivningsteknik under båtens livslängd och dessutom är i princip hela båten återvinningsbar den dag den når slutet av livscykeln.

Info: www.viggoboats.se