15 december, 2023

Dometic lanserar ny elektrisk styrning för båtar med inombordsmotor

Dometic utökar sin elektriska styrlösning för inombordarbåtar med det nya elektriska styrsystemet Dometic Optimus 3000, specialdesignat för att tillgodose kraven på lastkapacitet och hantering av många olika typer av inombordarbåtar med en längd på upp till 40 fot.

Dometic går ännu längre i elektrifieringen av marina styrsystem och introducerar det nya elektriska styrsystemet i Optimus 3000-serien för inombordarbåtar med enkel- och dubbelroder, vilket ger snabbare styrrespons, precisionskontroll och unik styrintelligens till inombordare med enkel- och dubbelroder.

Den här innovativa 12V-styrlösningen kan användas med inombordare på yachter, kabinbåtar, katamaraner och sportfiskeyachter, och utgör ett elektriskt alternativ för många olika båttyper. Tack vare hållbarheten i dess design och tillverkning är det också en idealisk lösning för den nya generationen av båtar med elektrisk framdrivning.

Dometic Optimus 3000-serien bygger på Dometics beprövade och pålitliga elektriska servostyrningsteknik och har ett brett utbud av olika funktioner, såsom enkel och smidig styrning oavsett hastighet, med noll friktion vid styrväxeln, omedelbar styrrespons och en förutsägbar styrning som ger samma känsla både på babords- och styrbordssidan.

 

Dometics elektriska manöverdon och styrväxel samverkar för att skapa styrkomfort och en säker kontrollkänsla vid alla typer av båtaktiviteter. Den toppmoderna elektriska styrväxeln anpassar rattvarv och styrkraft automatiskt efter båtens hastighet. Antalet vridningar lås-till-lås varierar från 3,5 till 8,5 baserat på hastighet och användningsområde. Styrningsparametrarna kan även ställas in av installatören för att anpassas till användarens preferenser och båtens hanteringsegenskaper, via den enkla LCD CANtrak färgdisplayen.

Systemet är konstruerat och anpassat för den krävande marina miljön, med en helt tätad kontrollpanel integrerad i aktuatorn (ställdon) och Dometics pålitliga och effektiva planetariska rullskruvsteknik.

Installering har förenklats eftersom systemet består av endast fyra komponenter: den elektriska aktuatorn, CANtrack-displayen, kabelhöljet och den elektriska styrväxeln. Systemet kan enkelt användas i båtar med en enda styrväxel eller i inombordarbåtar med upp till tre styrväxlar och passar därför utmärkt till många olika fritids- och yrkesverksamheter.

Dometic Optimus 3000-serien kan dessutom enkelt kopplas ihop med andra kompatibla båtkomponenter, som till exempel autopiloter från andra tillverkare.

Styrsystemet utgör ett genombrott inom området för marinprodukter och utmärker sig inom elektrifiering och hållbarhet genom sin vätskefria design, låga strömförbrukning och totalvikt samt sitt branschledande engagemang för miljön.