7 februari, 2024

Hundratals båtar på Helsingfors båtmässa 9–18 februari

Hundratals båtar i olika storleksklasser presenteras på Helsingfors internationella båtmässan Vene 24 Båt, som arrangeras 9–18 februari.

Vene 24 Båt är en mötesplats där båtsäsongen i Finland startar. Besökarna kan ta del av berättelser från världshaven och planera kommande egna resor. Båtmässan Vene 24 Båt arrangeras 9–18 februari på Helsingfors Mässcentrum.

I år deltar så gott som alla betydande båttillverkare och båtimportörer i Finland med sina nyheter. Förutom båtliv presenteras även fiske och vattenaktiviteter. På båtmässan får man en bra överblick över det mångsidiga båtutbudet.

På öppningsdagen 9 februari kl. 11.00 lanseras ett stort finländskt båtprojekt, som också presenteras på lördagen under den första helgen: Joel Harkimo ger sig ut för att förverkliga sitt största projekt. Jari Saario, som har korsat Atlanten två gånger med en roddbåt, finns på mässan varje dag och under helgerna berättar han om sin resa, dess utmaningar och höjdpunkter. Juho Karhu, offpiståkaren som bor i en segelbåt i Alaska, berättar på lördagar om sitt arktiska seglingsliv och sina planer på att segla från Alaska genom Nordvästpassagen till Grönland.

På mässan får man också information om delningsekonomi och båtuthyrning. I Båtmässans Aalto-bassäng kan man testa olika aktiviteter som paddelsurfing, dykning med utrustning och packrafting.

På Vene 24 Båt-mässan finns hundratals båtar i olika storleksklasser och tiotals nyheter som presenteras för första gången. Helt nya modeller för år 2024 är Alukin C 770, AMT 165 R och Rf, Anytec 868 CAB, Axopar 29 XC Cross Cabin, Elvene Amber, Finnmaster F11 Weekend, Finval 470 Evo DC, Kimple 460 Adventure, Marex 440 Gourmet Cruiser, Nordkapp Coupe 830, Nord Star 36+ Cruiser, Quarken 35 Cabin, Ruthless 480 SC, Saxdor 400 GTO och GTC, Silver Seahawk BRX och Cabin, Silacraft Mursu 650, Sting 580 T, Suvi 43 och 44, Targa 41, Terhi 480 Cabin, Willy’s X62 och Zodiac Nomad 3.3.

Övriga nyheter på mässan är bland andra Alutroll 500 Megasnapper Plus, Alutroll 465 Trooper DC, Aquador 250 HT, Boston Whaler 220 Dauntless, Suvi 63 CC Fisher och Targa 32 GT.

Mässans största motorbåt är den norska Marex 440 Gourmet Cruiser, som också är den dyraste båten på mässan med en prislapp på över en miljon Euro. På mässan finns även en stor segelbåt, Dufour 470, som också är den största båten på mässan.

Bland de svenska deltagarna märks elbåten Candela C-8 Hardtop, men här finns också danska Rand Mana 23 och den finska Elvene Amber som visas för första gången.

Över hälften av motorbåtarna är finländska. De finska varumärkena Alutroll, AMT, Aquador, Axopar, Elvene, Finnmaster, Nord Star, Quarken, Saxdor, Silver, Suvi, Targa och Terhi presenterar sina nyheter på mässan. Övriga populära finska båtmärken som presenteras på mässan är bland andra Alucat, Bella, Faster, Flipper, G-Force, Grandezza, Husky, Marino, Max, Päijän, Sargo och TG.

Dessutom deltar åtminstone de svenska båtmärkena Alukin, Anytec, Arronet, Nimbus, Iron och Ockelbo, de ukrainska båtmärkena Finval, Grand och UMS, samt norska Marex, Nordkapp, Pioner, Sting och Windy, kinesiska Highfield och Kimple, franska Jeanneau och Zodiac, turkiska Aluxa samt amerikanska Boston Whaler och Sea Ray.

Info: www.venemessut.fi