9 februari, 2024

Skipperi lanserar gratis båtutbildning – vill öka säkerheten på sjön

Varje år inträffar tusentals olyckor på svenska vatten. I ett försök att öka sjösäkerheten lanserar båtdelningstjänsten Skipperi nu gratis båtutbildning i Sverige. På köpet hoppas man kunna förändra faktumet att 85 procent av alla fritidsbåtar körs av män.

Pressmeddelande:

Att köra en mindre fritidsbåt kräver inget särskilt tillstånd eller utbildning i Sverige. Att lära sig navigering, väjningsregler och gott sjömanskap är dock alltid en god idé – även om den åsikten verkar skilja sig något mellan män och kvinnor.

– Vi träffar varje år jättemånga människor som vill komma i gång med båtlivet, och här ser vi ofta en stor skillnad. Även om kunskapsnivån och erfarenheten är densamma så undervärderar många kvinnor sig själva. De vill därför gärna ta en utbildning först – medan männen oftare anser sig vara redo att kasta loss direkt, säger Axel Nordman, vd för Skipperi.

Skipperi är störst i Norden på båtdelning och driver en medlemstjänst där medlemmarna får använda Skipperis båtar så mycket de vill mot en fast månadskostnad. Skipperi driver dessutom en omfattande, onlinebaserad utbildning som lär ut grunderna för båtlivet.

Utbildningen ingår för alla medlemmar, men blir nu alltså tillgänglig gratis för alla – oavsett om de tänkt använda Skipperis tjänster eller inte.

– Skipperi akademi ger grunderna till ett säkert båtliv, och utbildningen har växt och förbättrats under varje år. Nu har vi en riktigt bra utbildning, och den är helt enkelt för bra för att inte fler ska ta del av den, säger Axel Nordman.

Varje år vistas två miljoner svenskar i en fritidsbåt. Skipperis vision är att den siffran ska öka avsevärt.

– Vi finns till för att göra båtlivet tillgängligt för fler. Vi ser att ovana och osäkerhet är två stora trösklar för många som vill ta steget, man tror att båtlivet är krångligt och ouppnåeligt. Genom att ta bort kostnaden för utbildningen filar vi ner den tröskeln vilket i slutändan förhoppningsvis leder till att fler får möjligheten att upptäcka och njuta av båtlivet.

Skipperis båtutbildning är onlinebaserad och innehåller över 30 lektioner om bland annat navigation, båthantering, väjningsregler, förtöjning och ankring. Kursen avslutas med ett teoretiskt prov.

Skipperis båtutbildning tillgängliggörs för allmänheten från och med 9 februari.