14 februari, 2024

Hydrolift brandbåtar till Saudiarabien

De senaste åren har norska Hydrolift utökat sitt fokus från exklusiva fritidsbåtar till att omfatta även den professionella marknaden och elektriska färjor från företaget Hyke. Satsningen innebär även ett omfattande samarbete med norska Redningsselskapet, som har beställt flera snabbgående räddningsbåtar för att patrullera den norska kusten.

Med hjälp av en modulär plattform kan Hydrolift-varvet anpassa båtarna och fartygen för professionella användningsområden som sjöräddning, brand, polisiära uppgifter och militära operationer.

Red Sea Global (RSG) är en ”visionär utvecklare”, ägd av Public Investment Fund (PIF). Red Sea Global är en ny modell för utveckling av de mest innovativa koncepten för att leverera projekt för både samhället och miljön, enligt Hydrolift.

Destinasjonen Red Sea är en helt ny turistdestination längs västra Saudiarabien. Destinationen täcker över 28 000 kvadratkilometer med drygt 90 orörda öar och stränder, sovande vulkaner och historiska kulturskatter. Det nya brandfartyget är designat för att kunna användas i olika hamnar med det primära målet att kunna rycka ut snabbt.

Hydrolift P45 FireFighter har en modulär design, som ger kunderna möjlighet att skräddarsy båten för respektive uppdrag. Skrov, drivlina och konstruktion är baserade på den beprövade P42-plattformen, som har använts i över sex år. Alla båtarna byggsi Fredrikstad i Norge.

De två båtar som har beställts får toppmodern navigationsutrustning och kringutrustning som VHF, dubbla kartplottrar, radar och termisk kamera. Fartyget är också utrustat med trådlöst intercomsystem. För brandbekämpning finns två vattenkanoner med kapacitet på 10 000 respektive 3 000 liter per minut tillsammans med en skumtank. För att säkra positioneringen har fartygen Dynamic Positioning (DP)-teknologi från Kongsberg Maritime.

Fakta Hydrolift P45 FireFighter

Längd:                              13,78 m

Bredd:                               3,9 m

Djup:                                 0,82 m

Fart:                                  40–45 knop

Vikt:                                   15 ton fullastad

Dragkraft:                         3,2 ton

Material:                           Vakuuminjicerad vinylester och glasfibersandwich komposit

Bränsle:                            700 liter

Vatten:                              100 liter

Motorer:                            2xVolvo Penta D11 725

Vattenjet:                          Kongsberg S28-3/CA

Reduktionsväxel:            ZF 325-1

Info:                                   https://hydrolift.com/