15 februari, 2024

De vinnande båtarna på Vene 24 Båt: Silver Seahawk, Saxdor 400 och Marex 440

På Helsingfors internationella båtmässa Vene 24 Båt valdes för 25:e gången de bästa nyheterna som visas på mässan. Silver Seahawk BRX, Saxdor 400 och Marex 440 Gourmet Cruiser valdes till vinnare.

Mässans öppna båt blev Silver Seahawk BRX med mässans utflykts- eller förbindelsebåt blev Saxdor 400 GTO/GTC. Till mässans långfärdsbåt valdes Marex 440 Gourmet Cruiser. Vinnarna valdes bland tre finalister i varje kategori.

Ett av kriterierna för utmärkelsen ”Mässans båt” är att driva båtbranschen framåt och visa på lyckad produktutveckling. Vid bedömningen fokuserade juryn särskilt på nyhetsvärdet. Andra viktiga kriterier var design, lösningar för utrymme, funktionalitet och ergonomi, pris kontra kvalitetsintryck samt lämplighet för användningsområdet.

Juryn som valde mässans båtar motiverade sina val så här:

Silver Seahawk BRX, vald till mässans öppna båt, är en mångsidig och rymlig öppen båt med en varierbar utrustning och prissättning som utmanar konkurrenterna på ett konsumentvänligt sätt.

Saxdor 400 GTO/GTC, mässans utflykts- och/eller förbindelsebåt, är en modern dags- och helgkryssare med många nya idéer för utnyttjande av utrymme och moderna lösningar, som stora sidobalkonger och en anpassningsbar sittbrunn. Trots sin imponerande och högkvalitativa helhetsbild är priset för Saxdor mycket överkomligt för sin storleksklass.

Marex 440 Gourmet Cruiser, mässans långfärdsbåt, är genomtänkt och genomförd in i minsta detalj med hög kompetens. Finishens kvalitet är av högsta klass, utan att båten förlorar sina praktiska funktioner. De funktionella utrymmena kompletteras av ett centralt placerat och ovanligt stort pentry.

På Vene 24 Båt -mässan presenteras 400 båtar, varav en jury bestående av båttidningsredaktörer valde finalisterna till Båtmässans båtar. Slutlig bedömning av vinnarna gjordes av en jury bestående av Antti Numminen från Eurofins Expert Service, båttidningsredaktören Tomi Peurakoski från Vene, båttidningsredaktören Jouko Saarinen från Kippari, Jan Sjölund, chefredaktör för Venemestari och Totalvene.fi, samt Tom Wilenius från Traficom. Från Sverige deltog chefredaktör Lars-Åke Redéen från Båtliv och från Norge Atle Knutsen, redaktör som representerade tidningen Båtmagasinet.

Finalisterna för mässans öppna båt var Finval 470 EVO DC, Silacraft Mursu 650 och Silver Seahawk BRX. Finalisterna för utflykts- och/eller förbindelsebåten var Axopar 29 XC Cross Cabin, Saxdor 400 GTO/GTC och Terhi 480 Cabin. Finalisterna för långfärdsbåten var Marex 440 Gourmet Cruiser, Quarken 35 Cabin och Targa 41.

Helsingfors internationella båtmässa Vene 24 Båt pågår från 9 till 18 februari 2024 i Helsingfors Mässcentrum. Evenemanget är öppet från onsdag till fredag kl. 11–19 samt lördag till söndag kl. 10–18.