5 mars, 2024

Minicat – portabel segelkatamaran

Den kända nederländska seglaren Laura Dekker var bara 14 år när hon 2010 påbörjade sin världsomsegling på sin båt Guppy. Två år senare var hon världens yngsta som seglat jorden runt.

Pressmeddelande:

Numera lever Dekker med sin man och sina två barn på båten Guppy och driver Laura Dekker World Sailing Foundation för att erbjuda ungdomar mellan 8–16 år att leva ombord på långseglingar för att utveckla egenskaper som team work, ansvar, kreativitet, självförtroende, ledarskap och erfarenheter som man sen bär med sig resten av livet.

Under en av hennes resor fick hon syn på en Minicat och ville testa. Sen var hon fast. Ombord på båten Guppy har dom numera flera Minicat segelbåtar, som de seglar när de lägger till i naturhamnar runt om i världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minicat är en bärbar, upplåsbar segelbåt som får plats i en väska och som har utvecklats av en tjeckisk seglingsentusiast sedan 18 år tillbaka och som nu säljs över hela världen. Hans idé var att han skulle ta fram en riktig segelbåt som kunde packas ner i en väska och som man kan ha med sig överallt. I bilen, i båten, i husbilen, på flygresan.

En lättseglad och rolig segelbåt, som drar till sig både erfarna seglare och folk som är intresserade av att lära sig att segla. Inte lika strömlinjeformad, snabb och svårhanterlig som traditionella katamaraner. Stabilare och lite snällare, men ändå tillräckligt för att adrenalinet skall rinna till när det blåser på lite. Segla är inte så svårt som folk i allmänhet fått för sig. Kan ett barn lära sig segla på en vecka i en seglarskola, varför skulle då inte en vuxen kunna lära sig med lite instruktioner. De flesta har väl sett tv-serien Över Atlanten. Och här kan man börja i lugnt väder och sen succesivt utmana sig själv.

Segling ligger i tiden, då man enbart utnyttjar energin i vinden. Inga CO2-utsläpp över huvud taget.

Minicat segelkatamaraner finns i fyra storlekar. De två minsta modellerna kan man vara två personer och på de två större modellerna kan man vara 4 personer, men man seglar samtliga båtar lika bra ensam. Den minsta har fått namnet Guppy, väger 27 kg och får plats i en väska och som monteras på cirka 15 minuter.

Alla båtar tillverkas för hand i Tjeckien. De är byggda av material och delar enbart från Europa, enligt europeisk standard och norm. Pontonerna är i hållbart HEY-TEX-material tillverkat i Tyskland (samma som används för båtar för forsränning) och förstärkta undertill, vilket garanterar lång livslängd. Man skall kunna dra dem upp och ner på stranden eller klipporna utan att de skadas. Mast och ramverk är tillverkad i extra hållfast aluminiumlegering och alla båtar har 2 års fabriksgaranti. Dessutom sju års garanti på fabrikationsfel på pontonerna.

Nu håller Minicat på att ta fram en större katamaran inför en tre månaders expedition på Grönland som planeras av fem erfarna äventyrare som tänkt genomföra en expedition i likhet med en expedition som gjordes på 1930-talet, tillsammans med en ättling till de som genomförde expeditionen då. Tanken är att man kommer göra en dokumentärfilm som sen skall visas globalt.

Minicat Sweden är exklusiv återförsäljare för Minicat i Sverige och har ställt ut på Båtmässan i Göteborg och även på Orust Sailboat Show i Ellös samt på Elmia Husbil och Husvagn. De kommer även ställa ut på Eriksberg Boat Show i Göteborg 12–14 april. Där kommer det vara möjligt att provsegla Minicat 310 Sport.

Info: www.minicatsweden.com