6 mars, 2024

Allt för sjön lyfter utveckling och innovation – de nominerade i Allt för Sjön Awards 2024

Båtbranschen är känd för dynamisk utveckling med innovation och framsteg. För att ge mer uppmärksamhet till företag och organisationer som skapar produkter eller tjänster som utvecklar båtbranschen har båtmässan Allt för sjön instiftat ett pris. Nedan redovisas vilka de nominerade i Allt för sjön Awards 2024 är.

Årets innovation

ECO-Jet från E-Watercraft
E-Watercraft visar med sin ECO-Jet att det är möjligt att tillverka en eldriven vattenskoter som bara väger 40 kilo (+ 25 kg batteri), är lätt att hantera, billig att köra och driftsäker. En ultralätt vattenskoter som förbrukar tre procent energi jämfört med dagens bensindrivna.

Wedock från Kalmar Produktutveckling
Lika praktisk som snygg lösning. För att placera en gummibåt eller vattenskoter på en badplattform krävs en vagga så att den ligger still. Wedock öppnar upp möjligheten att utrusta båten med en nerfällbar dingevagga som elegant smälter in i däcket.

Cox V8 350 hk från DPower
CXO300 har utvecklats, testats och optimerats under flera år. Nu lanseras Cox V8 350 hk som världens mest kraftfulla dieselutombordare. En motor optimerad för lång livslängd, utökade serviceintervaller och möjlig att drivas med HVO vilket kan reducera klimatutsläppen med över 93 procent. DPower visar att det finns alternativ till traditionella bensinutombordare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets båtnyhet (allt som flyter)

Arcona 50 från Arcona Yachts (bilden ovan)
Anmärkningsvärd seglingsupplevelse, stabil samt extremt lätt att hantera och segla. Arcona 50 utmärker sig inte bara i Sverige med omnejd, utan världen över trots extremt hög konkurrens i det specifika marknadssegmentet. En lyxig cruiser med smarta lösningar både på och under däck som manövreras med fingertoppskänsla.

Axopar 29 XC Cross Cabin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Axopar 29 från Axopar Boats (bilden ovan)
Första generationen Axopar 28 är grunden till en av de mest framgångsrika båttillverkarna. Helt nya Axopar 29 är en ny generation med samma DNA men bättre funktionalitet, design och utrymme.

Galeon 375 GTO från Galeon Yachts
Sportig design, smarta lösningar och fullmatad med genomtänkta detaljer. Genom innovativ design, så som utfällbara balkonger, inredning som enkelt anpassas efter användningsområde och ett tvådelat soltak, visar Galeon 375 GTO att komfort för upp till fyra passagerare är möjlig även i en båt under 10 meter.

 

Årets tillbehörsnyhet

GPSMAP 16×3 Render

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garmins GPSMAP 1623 från Garmin (bilden ovan)
Med högupplöst 16 tums pekskärm i HD och en snabb processor ger Garmin GPSMAP 1623 snabb och tydlig information i ett slimmat instrument. Inbyggt ekolod gör att den här passar för de flesta båtar.

Alpha landscape-Portrait Group 7 and 9 inch Website Tile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raymarine Alpha Performance från Raymarine (bilden ovan)
Dessa högprestandaskärmar har mycket hög läsbarhet och ett tydligt gränssnitt. De är ljusstarka och anpassningsbara för alla behov och tuffa förhållanden till sjöss.

UseaMy-SOS från UseaMy
Nyttjande av redan befintlig utrustning sänker trösklar. UseaMy-SOS gör enkelt båtens lanternor till en kompletterande nödsignal som ökar chanserna till snabbare hjälp vid sjönöd. Systemet är dessutom utrustad för att signalera om något inte står rätt till i båten när den ligger obemannad vid en brygga eller boj.

 

Årets hållbara produkt/tjänst

 

 

 

 

 

 

 

 

Zparq Z10 från Zparq (bilden ovan)
Med mottot ”mindre och effektivare än andra” har det svenska startupföretaget Zparq utvecklat världens mest kompakta elutombordare för mindre båtar och jollar.

VETUS E-Drive från Vetus
VETUS E-Drive står för ett kompakt, komplett och högeffektivt drivsystem som både passar för nybyggnation och förnyelse/eftermontering. En lättmonterad, luftkyld elmotor med nollutsläpp som uppfyller nuvarande och framtida utsläppskrav och som dessutom erbjuder funktionen ”aktiv bromsning”, vilken ger användarna full kontroll över båten.

Rental Concept från Seapax
Delningsekonomi är en växande trend som innebär att man lånar, hyr, eller på andra sätt delar varor och tjänster med varandra på ett resurseffektivt sätt. Seapax sjösäkerhetspaket för yrkessjöfart förenklar inte bara handhavandet, utan ökar också säkerheten. Med Rental Concept visar Seapax en av vägarna framåt mot ett mer hållbart båtliv.

Juryn består av

  • Lars-Åke Redéen, chefredaktör Båtliv
  • Anna Sandgren, journalist, båttestare och utbildare, Swedmarine
  • Anna-Lena Elled, grundare och redaktör, Search Magazine

Vinnararna presenteras på Marina scenen söndag den 10 mars klockan 13.30 och visas därefter på Allt för Sjöns entrétorg.

Info: www.alltforsjon.se