18 mars, 2024

”Gurra” Krantz delade ut priset till Båtlivets Unga Hjälte 2024

Gustaf Arvmyren från Karlskrona är ”Båtlivets Unga Hjälte 2024”. Han belönades med ett stipendium på 20 000 kr, som delades ut av ”Gurra” Krantz på båtmässan Allt för sjön i Stockholm 8 mars.

Gustaf är 14 år och en flitig seglare. Han är medlem i Karlskrona Jolleklubb och tillbringar på somrarna mycket tid hos Karlskrona Segelsällskap där han seglar och tränar.

Under en seglingsutbildning för vuxna förra sommaren var Gustaf, som då var 13 år, föredömligt snabb och räddade en person som föll i vattnet.

– Jag var ute och seglade i en C55 tillsammans med två vuxna som inte var så erfarna. Vi hade vuxenseglarskola där jag var instruktör i båten, berättar Gustaf.

– Jag stod längst fram och instruerade dem. Det blåste inte så mycket när vi länsade med vinden bakifrån, men rorsman svängde till kraftigt när vi gippade och bommen kom. Jag ropade ducka, men rorsman hann inte med utan fick bommen i ansiktet och ramlade i sjön. Han hade flytväst, svimmade av och låg med ansiktet nedåt.

Gustaf hoppade i vattnet och vände mannen om så att han kunde andas. Tillsammans med ett par kompisar i en följebåt fick de sedan upp mannen.

– Vi fick veta att mannen hade fått in vatten i lungorna, men eftersom vi vände honom så snabbt var det ingen fara. Men det hade inte gått utan mina kompisar Tekla och Simon i följebåten, säger Gustaf Arvmyren.

Gustaf tävlingsseglar i Optimistjolle. Nästa steg i karriären blir någon större båt. Han går i sjunde klass och tänker använda en del av pengarna till ett seglarläger med regatta vid Gardasjön i Italien senare i år.

Stipendiet Båtlivets Unga Hjältar delas ut i samarbete mellan International Färg AB och tidningen Båtliv (Svenska Båtunionen), Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben. Stipendiesumman är 20 000 kr.

 

Juryns motivering:

”Efter ett snabbt ingripande av 13-årige Gustaf Arvmyren räddades en person vid Karlskrona Segelsällskaps seglarskola i juli 2023. Gustaf hoppade i sjön och dramat slutade lyckligt. Gustaf är medlem i Karlskrona Jolleklubb, där han tar stort ansvar.”

 

Bildtext: Gustaf Arvmyren fick utmärkelsen Båtlivets unga hjälte 2024. Priset delades ut på Allt för sjön av havskappseglaren Gurra Krantz.