18 mars, 2024

Nyheterna från båtmässan Allt för sjön

Trots att mässan bantats ner till årets upplaga fanns det en del nyheter på Allt för sjön i år. Arcona 50 valdes till Årets Båtnyhet efter att ha vunnit sin klass i European Yacht of the Year tidigare i år. Förutom Arcona, som visade två båtar, fanns även en Beneteau 37.1 med förutom en del mindre segelbåtar.

Aluminiumbåtstillverkaren Arronet från Öregrund stod för en nyhet som fick mycket uppmärksamhet. Deras Arrofoil 25 Cabin visar att det går att utveckla bärplanstekniken på ett mer traditionellt sätt, utan datorer och avancerade lösningar. Båten har hydrauliska bärplan monterade på sidorna samt ett bärplan på motorn. Sidobärplanen kan fällas in när de inte används.

Det mest intressanta är att den 7,6 m långa båten, som är godkänd för åtta personer, drar 0,5 lit/M i 25 knop. Vikten är 1 630 kg.

På båtmässan valdes även årets ”Allt för Sjön Awards 2024”. Mer om alla pristagarna kan du läsa här.

Lars-Åke Redéen

Arrofoil 25 Cabin från Arronet.
AFS lockade med nyheter bland både segel- och motorbåtar. Foto: Angelica Liljenroth.
Riva Ariston ”Gibile” drog många trånande blickar till sig. Den vackra båten mäter 6,47×2,16 m och är byggd 1960. Båten är byggd i kallbakad kryssfaner i mahogny och har en Chrysler 318 M-80 motor.
MYS – Motor Yacht Society – delade ut MYS hederspris till Micke Leijnergard för TV-programmet ”Mickes Båt”, som visades på SVT 2023. Priset delas ut till en person utanför föreningen som har bidragit till att öka intresset för klassiska båtar.
Arcona 50 har fått internationellt erkännande och valts till European Yacht of the Year i sin klass. Båten är designad i samarbete med Niels Jeppesen och Ariadna Pons.
Composea är svenskbyggda elbåtar från Uppsala. Företaget har två modeller, CS21 och CS24. Den sistnämnda (på bilden) är på 7,3×2,2 m och har en kapacitet på 27–30 knop. Vid 4 knop är räckvidden 100 M och vid 20 knop 30–40 M. I ”blandad fart” är räckvidden 50–70 M. Båten kan förses med valfritt inombordare eller utombordare med eldrift samt batterier på 90–136 kWh.
Lennart Gibo (t. v.) och Olle Eriksson visade upp Drive-in boatwash, en båttvätt som bland annat används hos Bosö båtklubb på Lidingö.
Ecojet elvattenskoter är en uppfinning från Linköpingsföretaget E-Watercraft. Den väger bara 40 kg plus batterivikten på 25 kg och är extremt bred, vilket gör att den är bärig.

Hans Himberth har ägt sin koster Lovisa i 48 år. Efter grundliga renoveringar skönk båten på under en minut vid förra årets Gullviverally. Lovisa togs dock upp till ytan och Hans har gjort ett fantastiskt jobb med att återställa den 8,20×3,25 m stora enepinnade kostern som väger 5 ton och byggdes 1897.
Den svenska elmotorn Zpark är mindre och mer effektiv jämfört med andra alternativ på marknaden. Den lätta designen minskar råmaterial och CO2-avtryck med mer än 50 procent i produktionen, enligt tillverkaren.
Kristina Ehala Anderson med sin nya bok ”Kokkonst i kabyssen”, som hade premiär på båtmässan. Boken ges ut av Fritidsskepparen Sverige AB och kostar 275 kr.
RIB Unlimited har vidareutvecklat sin modell 6SX. Båten har ett mycket lätt hydroplanskrov och passar bra för en elektrisk drivlina. Med elutombordare från Stream Propulsion på motsvarande 50 hk är förbrukningen låga 1 kWh/M i runt 20 knop.