18 mars, 2024

Ocean Race Europe 2025 startar från Kiel

Nästa upplaga av The Ocean Race Europe startar 10 augusti 2025 från Kiel i Tyskland. Detta enligt arrangörerna, som har bekräftat att ”Kiel.Sailing.City” ska stå som värd för starten av seglingen.

I förra upplagan var Kiel ett av målen av Volvo Ocean Race 2001–02. Den tyska staden var värd för en framgångsrik ”Fly-By” på den näst sista etappen av The Ocean Race 2022–23.

Två lag var representerade vid presskonferensen i Kiel inför nästa års start – Team Malizia och Team Holcim-PRB. Båda bekräftade att de har för avsikt att finnas med på startlinjen.

Kappseglingen 2025 blir den andra upplagan av The Ocean Race Europe, efter premiären sommaren 2021. Det här racet kommer att seglas under flaggan ”Connecting Europé”. Banan sträcker sig från Östersjön, genom Nordsjön och Engelska kanalen och in i Atlanten innan målgång i Medelhavet. Tävlingen ska seglas med den senaste generationen av högteknologiska IMOCA-båtar med foils, vilket ger rekordfarter.

– Att starta The Ocean Race Europe från Kiel är en möjlighet att visa idrottens kraft för att förena oss och tjäna ett större syfte, säger Richard Brisius, tävlingsordförande för The Ocean Race.

– Jag tvivlar inte på att de banbrytande IMOCA-båtarna och de extraordinära besättningar som seglar dem kommer att producera en exceptionell kappsegling på vattnet och en otrolig upplevelse för tävlingens fans i Kiel. Staden har stått som värd för Olympiska Spelen och är världsberömd för Kiel Week-regattan.

– Förutom kappseglingen samlar de deltagande båtarna in data om havets miljö, fakta som är otroligt användbara för våra studier. Havet är i allmänhet inte tillräckligt undersökt och på platser som södra oceanen är detta särskilt fallet, så detta gör att vi kan lära oss om havet och hur det förändras över tid och även matas in i prediktiva modeller, säger Léa Olivier, forskare vi Alfred Wegener Institute Helmholtz Center for Polar and Marine Research och en av dem som använder de data som samlats in under The Ocean Race.

Tävlingen är planerad att starta den 10 augusti 2025 från Kiel och avslutas i Medelhavet cirka sex veckor senare, beroende på den sista tävlingsrutten.

Bildtext: I augusti nästa år startar The Ocean Race Europe från Kiel i Tyskland. Foto: Sailing Energy/The Ocean Race.