16 april, 2024

29-årig ensamseglare satte transatlantiskt rekord

Den 29-åriga Mallorcaseglaren Aina Bauza har skrivit historia genom att sätta det nya världsrekordet i transatlantisk segling. Hon seglade ensam i sin 6,5-metersbåt.

30 dagar, 22 timmar och 34 minuter efter att Bauza lämnade hamnen i Cadiz i Spanien 3 mars anlände hon till San Salvador på Bahamas, en seglats på 4 800 nautiska mil.

Efter att ha seglat över 20 000 nautiska mil de senaste tre åren var Bauza väl förberedd inför de utmaningar hon kunde möta under en transatlantisk rutt. Månader av noggranna förberedelser för både henne och båten gjorde att allt fungerade väl. Bauza kommunicerade under hela överfarten med sitt team, inklusive sin meteorolog, som gav avgörande vägledning genom att tipsa om olika väderförhållanden.

– Den ursprungliga planen var att ta den kortaste och mest direkta vägen från Cadiz till San Salvador. Det skulle ha varit 3 884 nautiska mil och jag hoppades klara det på mindre än 21 dagar, säger Aina Bauza.

– Väderförhållandena tillät tyvärr inte detta, för att segla säkert var jag tvungen att navigera en sydlig kurs för att få gynnsamma vindar. Detta gjorde resan längre och det var därför sträckan blev längre än planerat.

Bauza säger också att hon kände sig väldigt ensam i sin lilla båt på bara 6,5 m.

– Jag har alltid drömt om att segla med egen båt över havet och det här var den perfekta möjligheten för mig. Jag ville göra det till en utmaning och valde därför att segla ensam.

Efter ankomsten till Bahamas seglade Bauza från San Salvador till Miami tillsammans med den amerikanska seglaren Stacey Barnes för att träffa sina sponsorer och skicka hem sin båt.

Bildtexter: Aina Bauza har satt rekord över Atlanten med sin 6,5 m långa båt.


Aina Bauza är 29 år och kommer från Mallorca.