21 mars, 2024

Eldriven sportbåt med 320 kW EVOA E1-drivlina

På den amerikanska marknaden växer utbudet av eldrivna motorbåtar. Tillverkarna har riktat in sig på olika områden, där vattensporter i olika former verkar stå i centrum. Båtarna har ofta en körtid på 1–2 timmar och kan därefter laddas relativt snabbt.

Den nya eldrivna dragbåten EV 550 Supra är ytterligare ett exempel på detta. Den har en högeffekts elmotor på 320 kWh (≈ 440 hk) och E1 elektrisk drivlina från EVOA. Supra är en division av Skier’s Choice och en av världens främsta tillverkare av wakeboard, wakesurfing och dragbåtar.

EVOA är en elektrisk framdrivningsspecialist med bakgrund inom Formel E. De har bland annat försett Chris Craft med drivlina och batteriteknik till företagets eldrivna båt Launch 25 GTE, som introducerades på Miami International Boat Show i år.

Supra elektrisk bogserbåt i showroom på Miami Boat Show

Supra EV 550 på Miami Show. Huvudbilden är av fossilbränsledriven SE 550

Systemet är designat för 24 fot (8 m) Supra är EVOA:s E1 prestandapaket för eldrift, baserat på en 800 V arkitektur som levererar 745 Nm vridmoment med ett batteri på 155 kWh.

Nyckeln till tekniken är EVOA:s axialflödesteknologi. I en axialflödesmotor har magneterna i ”puckar” vid cylinderns ändar. Flödet löper längs axeln (inte radien), och kallas också för en ”pannkaksmotor”.

Det betyder, enligt företaget, att deras axialflödesmotorer har fyra gånger vridmomentdensiteten (vridmoment i förhållande till motorns vikt) jämfört med radiella flödesmotorer.

Källa: Plugboats.com