9 april, 2024

Obegränsad räckvidd för solcellsdriven katamaran

Silent-Yachts lanserar den första ”solelektriska” katamaranen Silent 62 3-Deck. Båten har i princip obegränsad räckvidd, enligt tillverkaren.

Silent 62 är en riktigt hög katamaran med tre däck och flera olika däckslayouter. Drivlinan är enligt tillverkaren ultraeffektiv i denna båt med sammanlagt fem (plus en) kabiner och sex badrum för upp till tolv personer.

Det italienska varvet har slagit på stort för att maximera utrymmena i denna väldiga motorkatamaran med modern framdrivning. Den nya modellen bygger på varvets tidigare modell Silent 60, men har fått längre skrov med två fot (0,60 m) och ett ytterligare tredje däck istället för en vanlig flybridge. Dessutom finns det tredje däcket tillgängligt i tre olika versioner: en open sky lounge, en closed sky lounge samt en sluten version. Alla versioner finns tillgängliga med en ”främre utgång” till huvuddäcket, vilket gör att gästerna direkt kan kliva upp på fördäcket från huvudsalongen.

Båten är utrustad med en solpanel på 16,8 kWh, dubbla 180 kW elmotorer och ett 286 kWh litiumjonbatteri plus en räckviddsförlängare på 145 kW. Det ger Silent 62 3-Deck en marschfart på 6-8 knop och transatlantisk räckvidd. Silent-Yachts planerar att leverera denna första Silent 62 3-Deck katamaran till sina ägare om några veckor.

Fakta Silent 62 3-Deck

Längd:                              18,88 m

Bredd:                               8,99 m

Djupgående:                    1,34 m

Vikt:                                   42,6 ton

Bränsle:                            2 x 950 liter

Vatten:                              2 x 1 000 liter

CE-klass:                          CE-A

Solpanel:                          16,8 kWh

Daglig energiprod.:         cirka 100 kWh

Räckvidd:                         transatlantisk

Drivlina

Elmotorer:                        2 x 340 kW topp, 2 x 180 kW kontinuerliga

Litiumbatteri:                    286 kWh

Räckviddsförlängare:     145 kW Peak (100 kW kontinuerlig)

Marschfart:                       6–8 knop