23 april, 2024

Samarbete om eldriven båt “i en klass för sig”

Företagen ABT och Marian utvecklar tillsammans den elektriska sportbåten ABT Marian M 800-R i en begränsad upplaga på 20 enheter och med en effekt på upp till 450 kW.

Den lyxiga ABT | Marian M 800-R levererar upp till 450 kW, når en topphastighet på upp till 46 knop samtidigt som den har en elegant design.

Basen för ABT Marian M 800-R är Marian M 800 Spyder från båtbyggaren i St. Wolfgang nära Wolfgangsee. Skrovet är speciellt designat för eldrift. Lågt vattenmotstånd ger inte bara båten en lång räckvidd på 80 km i Cruise Mode utan också en mycket hög toppfart. Båten har elmotor med axeldrift för att skapa extra hög komfort. Den har bekväma sittplatser och lounger för upp till nio passagerare.

M 800-R drivs av en 250 kW Next-Gen-E-motor, som försörjs av ett litiumjonbatteri på 121,5 kWh med ett integrerat släckningssystem. CCS-laddare möjliggör snabbladdning med upp till 150 kW, vilket ger full laddning på mindre än en timme, medan Juice Booster klarar laddningar på upp till 22 kW.

M 800-R kan köras i olika körlägen. ABT-LÄGE är den sportiga varianten med effekt upp till 450 kW och optimerad kylning. I PORT MODE reduceras effekten till 15 kW för säker manövrerbarhet i exempelvis hamnar medan CRUISE MODE är behagligt tyst och optimerat för effektiv långkörning med uppåt 250 kW.

Designen är skapad och konstruerad av ABT, till exempel Alcantara-säten. En tydlig designdetalj är luftintaget för motorrummet, som är baserat på de karakteristiska hjulhusventilerna hos ABT Sportsline specialmodeller.

Båten har också omgivnings- och undervattensbelysning, en upplyst multifunktionsratt och en 12-tums multifunktionsskärm med all nödvändig information förutom GPS-kartplotter.

ABT | Marian M 800-R tillverkas i en begränsad upplaga om 20 enheter på Marian-varvet i Österrike. Priset är 450 000 Euro (exkl. moms). Det första exemplaret ska presenteras vid Formel E-loppet i Monaco i Port Hercule, Pontoon F 26 april.