5 juni, 2024

Mantaray M25 – enklare och billigare bärplansbåt

Den svenska båttillverkaren Mantaray lanserar en spännande bärplansbåt: M25. Med den nya modellen utmanar Mantaray grundläggande missuppfattningar om miljö- och förbränningsmotorer samt att bärplan är dyrt och krångligt.

Pressmeddelande:

En helt mekanisk bärplanslösning, verifierad under lång tid, skapar en bärplansbåt med hög driftsäkerhet och ekonomi. Med upp till 70 procent minskad bränsleförbrukning och CO2-utsläpp är M25:an ett ekonomiskt och miljösmart val.

Mantaray M25 är en bärplansbåt som sätter en ny standard för innovation och miljömedvetenhet i båtvärlden. Med ett pris på under 1 Mkr öppnar Mantaray dessutom upp en betydligt större marknad, vilket ger en snabbare minskning av utsläppen och effekt på miljön.

Mantaray M25 är byggd med konventionella material och utrustad med en vanlig förbränningsmotor. Det minskar kostnaderna och gör det möjligt för många fler att förverkliga drömmen om ett hållbart båtliv. Båten och tekniken som Mantaray tar till marknaden erbjuder en minskning av motorstyrka, bränsleförbrukning och CO2-utsläpp med upp till 70 procent.

Mantaray M25 är 25 fot lång, har en genomtänkt och användarvänlig layout samt når en toppfart på 35 knop. Marschfarten är 25–30 knop. Bärplanssystemet är Mantarays beprövade Dynamic Wing Technology, DWT, med ett uppdaterat främre bärplan för bättre funktion och flygegenskaper. DWT är en självstabiliserande och helt mekanisk bärplanslösning. Tack vare den unika lösningen får föraren en direkt återkoppling på båtens rörelser, vilket ger en distinkt körkänsla. Och med DWT-systemets mekaniska lösning minimeras risken för tekniska fel i en marin miljö.

– Det viktigaste för miljön är att få ner energiförbrukningen, för då minskar också utsläppen. M25:an ger upp till 70 procent minskning av bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. I dagsläget är det troligen det mest miljösmarta valet vi båtägare kan göra. Ytterligare en utmaning har varit att göra ny teknik och innovation tillgänglig för fler. Att få ner tillverkningskostnaden och erbjuda en bärplansbåt som på riktigt kan konkurrera med vanliga konventionella båtar är något vi fokuserat mycket på. Först när vi når dit gör vi skillnad på riktigt, säger Mantarays vd Karl Brodin.

– M25 är en båt som flyger över vattnet – en miljösmart båt med fantastisk körkänsla, oöverträffad driftsekonomi och ett mycket robust och pålitligt bärplanssystem. Utan stötar från vågor ger det också en komfort utöver det vanliga.

M25 tillverkas i Sverige och kan beställas för leverans under hösten.

Om Mantaray M25:

  • Upp till 70 % mindre energiförbrukning
  • 25 fots skrov
  • Marschhastighet 25–30 knop, topphastighet ca 35 knop
  • Kapacitet för 7 personer
  • Introduktionspris från 995 000 kronor

Info: www.mantaraycraft.com