5 juni, 2024

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen 8 juni.

Pressmeddelande från Håll Sverige Rent:

Nedskräpningen av havet är ett av vår tids stora globala miljöproblem, så även i Sverige. På vissa svenska stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål och i Bohuskusten är ett av Europas mest nedskräpade kustområden. Genom Kusträddarna vill Håll Sverige Rent sätta strålkastarljuset på det här enorma miljöproblemet.

– Plast är det vanligaste skräpet i havet och på stränder och det mesta kommer från land. Nu hoppas vi att ännu fler väljer att göra en insats för havet inför sommar och semester. Det räcker att ta med sig en påse till närmsta strand plocka det skräp man ser. Det hjälper både havet, alla djur som lever där och gör dessutom semesterupplevelsen trevligare för fler, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Den 8 juni, på Världshavsdagen, uppmanar nu Håll Sverige Rent allmänheten, företag och kommuner att engagera sig i en gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Förra året deltog över 20 000 personer som tillsammans plockade 43 ton skräp.

Alla som vill vara med och göra en insats för havet kan enkelt bli kusträddare på hsr.se/kustraddarna.

Varje år samlas tusentals kusträddare för att plocka skräp längs kuster och stränder. Foto: Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson.