26 juni, 2024

Framtidens segling på SM-veckan

Seglingarna under SM-veckan i Västerås (26–30 juni) blir något alldeles speciellt när den nya supersnabba olympiska vindsurfingklassen iQFOiL seglar om SM-medaljer. Det kommer att bjudas på spektakulära seglingar i toppfarter runt 30 knop.

Pressmeddelande:

Vindsurfingklassen iQFOiL är ny på det olympiska programmet. Och många ser foiling som framtidens kappsegling eftersom det är mycket action och höga farter. Redan i Paris 2024 (eller snarare i Marseille där seglingarna avgörs) är hälften av de tio klasserna foiliande båtar.

Foiling har växt enormt inom kappseglingen de senaste åren. För den oinvigde kan foling enklast beskrivas som att jollen eller brädan har en liten vinge monterad under båten. Vid en viss fart skapas en lyftkraft tillräckligt hög för att farkosten ska lyfta upp ur vattnet och ”flyga” fram endast på vingen. Motståndet i vattnet blir nästan obefintligt och farterna blir därmed mycket högre än vid traditionell segling.

Nu finns det alltså chansen att se dessa båtar – eller brädor – på riktigt nära håll. Antingen på vattnet utanför Lögarängen i centrala Västerås eller live i SVT där finalseglingarna sänds fredag 28 juni med start kl. 16:45.

Med i startfältet är Johanna Hjertberg som lyckades kvala in till OS och fick sin OS-biljett av Sveriges Olympiska Kommitté så sent som i mitten av maj. Johanna har haft en fantastisk utveckling det senaste året och i sommar blir hon Sveriges första vindsurfare på ett OS på 24 år.

På SM-veckan kommer vindsurfingen att avgöras i tre klasser – alla med foilande brädor. Det är iQFOil 8, iQFOiL 9 och Formula Foil. iQFOiL är en olympisk entypsklass. Det betyder att alla seglar med identiskt material av samma tillverkare. Damer och juniorer har ett segel på åtta kvadratmeter, herrarnas är på nio kvadrat. Formula Foil är däremot en konstruktionsklass vilket innebär att seglarna är fria att välja material som uppfyller vissa givna mått och annat.

 

Fotograf: Niklas Axhede (porträttbild Johanna Hjertberg). Fotograf: Sailing Energy (Johanna Hjertberg seglingsbild). Fotograf: Daniel Stenholm (Foil camp).