26 juni, 2024

Stor internationell och kvinnlig uppslutning under årets Gotland Runt

Världens största årliga havskappsegling, Gotland Runt, startar söndagen 30 juni i Sandhamn. Efter att de senaste åren ha startat i centrala Stockholm, gör racet en spännande tillfällig comeback till Stockholms skärgårds seglarcentrum, Sandhamn, vilket lockar både stora och internationella båtar.

Pressmeddelande:

På fredag börjar de över 200 segelbåtarna samlas i hamnen på Sandhamn inför Gotland Runt, som är en av de mest prestigefyllda havskappseglingarna i Europa. Årets startfält är särskilt imponerande med ett stort antal internationella deltagare och rekordmånga kvinnor. Över 30 procent av besättningarna kommer från utlandet och 146 kvinnliga seglare kommer delta i årets race.

Årets deltagare inkluderar allt från nöjesseglare till några av de bästa proffsteamen från norra Europa. För några är det ett prestigefyllt race på elitnivå, för andra ett stort äventyr och något att checka av på sin ”bucket-list”. En anmärkningsvärd deltagare är Ravenger, en 175-fots (45 meter) båt, den största båten någonsin att delta i Gotland Runt. Ravenger är en av favoriterna till att bli snabbaste runt Gotland eller till och med slå banrekord.

Tävlingsstarten sker på söndagen 30 juni kl. 14:00 på Gråskärsfjärden strax söder om Sandhamn. De drygt 200 båtarna kommer då att påbörja sin segling runt Gotland, med målgång två till tre dygn senare i Sandhamn. Banan sträcker sig 350 distansminuter (645 km) och går inledningsvis längs skärgården upp till Svenska Högarna, för att sedan vända söderut mot Gotland.

Gotland Runt är inte bara en kappsegling, utan även en folkfest på land. Den 28 juni öppnar tävlingshamnen på Sandhamn där besökare på nära håll se de tävlande båtarna som genomför sin registrering och säkerhetskontroll. Området erbjuder även restauranger, underhållning och mycket mer, och allt är öppet för allmänheten.

Fotograf bild 1-2: Henrik Trygg, bild 3: Daniel Stenholm.