2 juli, 2024

Evoy och Platypus sätter ny standard med eldrift inom hållbar marin turism

Evoy och Platypus Craft ska sätta en ny standard för ekoturism. De två företagen har undertecknat ett samarbetsavtal för nollutsläpp inom marin prospektering med halvt nedsänkbara båtar och eldrift.

Pressmeddelande:

Ofta är det inte bara ett genombrott utan synergi mellan banbrytande teknologier som driver global förändring. I det här samarbetet finns Evoy, som tillverkar högeffekts elmotorsystem för båtar, och Platypus Craft som är uppfinnaren av ett koncept med halvt nedsänkbara båtar för hållbar turism.

Enligt avtalet kommer Platypus att distribuera dubbla Evoy Outboard Breeze 120+ hk elmotorsystem i sin Yacht Edition-båt, som sjösätts i början av 2025.

Platypus konceptet med halvt nedsänkbara består av en serie båtar med katamaranskrov som alla innehåller en korg för att sänka fem passagerare under ytan för att uppleva livet under ytan. Korgen är utrustad med lättanvända andningsutrustning som eliminerar behovet av dykcertifikat. Med en prototyp som redan har lanserats i Medelhavet har Platypus framgångsrikt visat båtarnas användningsområden för ekoturism såväl som marin forskning.

Evoys elmotorsystem ger flera miljöfördelar. Motorerna har nollutsläpp under drift och eliminerar även föroreningar som bränsleutsläpp och länsvatten. Elmotorer är tysta och minskar bullerföroreningarna över och under ytan så att båtarna inte stör det marina livet.

Evoy twin Outboard Breeze 120+ har två 63 KW-batterier. Systemet ger en toppfart på 25 knop och en marschfart på 15 knop. Med korgen upphängd kan båten färdas tre till fem knop, vilket ger en räckvidd på 30–80 nautiska mil.