12 maj, 2025

Myndighetsgemensam insats mot gränsöverskridande brottslighet

Kustbevakningen har medverkat i en gränsöverskridande insats mot brottsligheten i Östersjöområdet, under ledning av polisen. Resultatet av insatsen blev bland annat att 57 personer greps, varav 22 i Sverige, beslag av gods och utmätningar gjordes motsvarande 11 Mkr samt flera kg narkotika beslagtogs.

Pressmeddelande:

Insatsen EMPACT Trident är inriktad mot organiserade stöldbrott, smuggling och organiserad brottslighet. Under insatsen kontrollerades över 20 000 personer och 15 000 fordon i tio länder i främst Östersjöområdet.

– Dessa pådrag är ett måste för att nå framgång för denna typ av brottslig handling. Samtliga på plats var på tå och villiga att samverka, det är den stora vinsten och framgångsfaktorn. Detta är också ett forum för delning av kunskap och personliga kontakter som vi på linjen drar nytta av under hela året, säger befälhavare Johan Stenqvist, som är en av Kustbevakningens medarbetare som deltog i insatsen.

Myndighetsgemensamma pådrag är ett måste för att komma åt den gränsöverskridande brottsligheten. Foto: Kustbevakningen.

Många gripna och stora beslag

I insatsen har personer gripits och omfattande beslag har gjorts.

57 personer har gripits för brott, varav 22 i Sverige.

Ett 100-tal brottsanmälningar har upprättats för grova stölder, häleri, miljöbrott, penningtvätt och grova narkotikabrott.

Närmare 300 böter har utfärdats för olika mindre brott.

Flera kg narkotika har beslagtagits.

Beslag har gjorts till ett värde av närmare 5 Mkr och gods har utmätts av Kronofogden till ett värde av 6 Mkr.

13 fordon med miljöfarligt avfall har stoppats vid gränsen efter misstankar om otillåten avfallstransport.

Ett 60-tal personer har avvisats eller nekats inresa enligt utlänningslagstiftningen.

De länder som deltog i EMPACT Trident var Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island. Ett 20-tal myndigheter i de olika länderna deltog, även Europol fanns på plats. Deltagande svenska myndigheter var Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Transportstyrelsen och länsstyrelserna.

Fakta om insatsen

European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT) riktas mot de viktigaste hoten från organiserad och grov internationell brottslighet som påverkar EU. EMPACT stärker underrättelsebilden samt strategisk och operativ samverkan mellan nationella myndigheter, EU:s institutioner och organ samt internationella partners. EMPACT löper i fyraårscykler med fokus på EU:s gemensamma brottsprioriteringar. Organiserade stöldbrott och syntetiska droger är två av prioriteringarna för cykeln 2022–2025.

Källa och foto: Kustbevakningen.