Torqeedo har levererat ett elektriskt framdrivningssystem till ett nytt forskningsfartyg – ”NOVA” – som drivs av universitetet i Duisburg-Essen (UDE) och utvecklingscentret för fartygsteknik och transportsystem (DST) i Tyskland. Det autonoma forskningsfartyget kommer att trafikera Rhen och utforska olika sätt att göra inlandssjöfarten mer miljövänlig och effektiv.
– Dopet av NOVA markerar ett viktigt steg mot en mer hållbar inlandssjöfart. Vi är stolta över att stödja detta framåtblickande projekt med vår omfattande teknikportfölj. Våra system är nu så kraftfulla och tillförlitliga att de kan driva även komplexa tillämpningar som autonoma forskningsfartyg helt elektriskt eller i hybridläge. Vi är övertygade om att insikterna från driften av ‘NOVA’ kommer att ge värdefull kunskap för vidareutveckling och ökad användning av alternativa framdrivningssystem inom inlandssjöfart, säger Heiko Vietmeier, vd för Torqeedo.
Det 15 m långa fartyget ”NOVA” är ett inlandsfartyg med dubbelskrovsdesign. Det kommer att kunna transportera både gods och passagerare. Utvecklingen och konstruktionen tog ungefär två år och det drivs av Torqeedos elektriska framdrivningssystem. Fyra Deep Blue Batteries 80 förser de två 50 kW Deep Blue-motorerna och alla system ombord med energi.
Torqeedo har levererat ett komplett strömhanteringssystem som även omfattar det autonoma navigationssystemet, instrument och belysning. Två Torqeedo System Management Units ger i kombination med OEM-Display Interface tillgång till all relevant systemdata för olika vetenskapliga analyser och övervakning av drivlinan. På så sätt kan forskarna vid UDE och DST helt enkelt fokusera på sin forskning för att få den autonoma navigationsprogramvaran att fungera.
De planerade forskningsresorna kommer att äga rum i hamnen i Duisburg vid Rhen och i kanaler i hela Ruhrregionen. Forskare vid universitetet i Duisburg-Essen förväntar sig att helautomatiserade – och därmed delvis autonoma – inlandssjöfart kan vara i regelbunden drift inom de närmaste åtta till tio åren.
NOVA, det nya forskningsfartyget från universitetet i Duisburg-Essen (UDE) och utvecklingscentret för fartygsteknik och transportsystem (DST), är nu igång.