nyhetstest

När damtävlingen Nordea Women´s Trophy avgörs 7–9 juli på Marstrand kommer några av världens bästa tjejer att vara med. Läs hela artikeln….

Som svar på sjöfartens utmaningar med att nå sina klimatmål har det Göteborgsbaserade bolaget SeaFjord Energy utvecklat världens första e-bunkerfartyg. En banbrytande ny fartygstyp som möjliggör för den globala sjöfartsnäringen att bli helt klimatneutral. Läs hela artikeln….

En bild säger mer än tusen ord, är inte en klyscha i det här sammanhanget. National Geographics fotoutställning, som hade premiär på Sjöhistoriska museet den 2 juni, väcker känslor. Läs hela artikeln….

Windy Boats fortsätter sitt samarbete med designern Espen Øino. Nästa modell från deras gemensamma arbete blir Windy 29 Huracán, som får premiär på Boot Düsseldorf 2024. Läs hela artikeln….

Volvo Penta har presenterat sin hybridlösning för motorbåtar. Med en kombination av diesel och el kan man köra ljudlöst i fem knop men också förflytta sig snabbt med dieseldrift när så behövs. Dessutom laddar båtens egna motorer med hög effekt. Läs hela artikeln….

Söderarms fyrplats långt ut i Stockholms norra skärgård är väl värd ett besök i sommar, särskilt för den som tar sig dit med egen båt. Läs hela artikeln….

Rutin och erfarenhet slog ungdomlig satsning och entusiasm när Sotefjorden/Hunnebo seglade hem årets andra deltävling av Allsvenskan i segling. Seglingarna avgjordes i Långedrag under helgen – i strålande sommarväder. Och det var när det blåste som minst som Sotefjorden/Hunnebo var som bäst. Läs hela artikeln….

Hamndagen var länge en uppskattad årlig händelse i Kullavik och firade femårsjubileum 2018. Efter ett uppehåll under pandemin återupptas nu den kära traditionen, som vanligt klockan 12.00–15.00under nationaldagen. Läs hela artikeln….

Svenska Seglarförbundet har fått TV-tid för Allsvenskan Segling med 30 minuters sammandrag efter varje deltävling. Helgens seglingar avgöras i Långedrag och avslutas ca 14:30 på söndagen. Läs hela artikeln….

Båtstölder inom Sverige är fortfarande ett stort problem som drabbar väldig många personer årligen. Läs hela artikeln….

Helgen den 2-4 juni fortsätter Allsvenskan Segling, när Sveriges 18 främsta kappseglingsklubbar samlas på Långedrag utanför Göteborg i årets andra, av totalt fyra, deltävlingar. Göteborgs Kungl. Segelsällskap har den stora glädjen att stå som arrangör. Läs hela artikeln….

Båtliv nr 4 finns nu ute hos tidningens drygt 140 000 prenumeranter. Det är årets sommarnummer, som därför är extra laddat med kul vattensportnyheter och fina sommarbilder. Läs hela artikeln….

Under våren lanserade försäkringsbolaget Alandia Bryggan – ett mentorprogram där sjösugna båtamatörer får chansen att inspireras till ett tryggt båtliv av en erfaren båtprofil. De förväntansfulla adepterna har nu varit ute på ett första, lärorikt och inspirerande möte med sina mentorer. Läs hela artikeln….

Bosch ska börja leverera komponenter och system för elektrifiering av båtar. De använder beprövad teknik från fordonssektorn för att säkerställa system som är tillförlitliga och robusta. Läs hela artikeln….

I juni öppnar National Geographics utställning ”Planet or Plastic?” på Sjöhistoriska i Stockholm. Utställningen bygger på National Geographics fleråriga globala initiativ som syftar till att minska mängden engångsplast som hamnar i haven. Läs hela artikeln….

Volvo Penta tillför en ny nivå till sin Joystick Driving, som introducerades 2012. Den nya versionen omfattar integration av växling, gas och styrning – i en enda joystickkontroll med en hand. Läs hela artikeln….

Det svenska startupföretaget Zparq som utvecklar världens mest kompakta elektriska marinmotorer har avslutat en såddrunda på 2,5 miljoner Euro. Syftet är att föra ut Zparqs innovativa teknologi på marknaden med utsläppsfri marin framdrivning och ett lågt CO2-fotavtryck över hela värdekedjan. Läs hela artikeln….

Antalet omkomna inom fritidssjöfarten fortsatte att minska under 2022. Sammanlagt 16 personer omkom eller saknas. Det är den näst lägsta siffran på 50 år. Läs hela artikeln….

Garmin lanserar idag utökad och förbättrad täckning för högupplöst reliefskuggning i sina premium sjökort Navionics Platinum+™. Denna uppdatering ger 120% utökad täckning för relief shading än vad som fanns i tidigare sjökort. Genom att kombinera färg och skuggor kan reliefskuggning hjälpa dig som båtförare, fiskare och dykare att få en mer lättförståelig och tydligare bild av vad som finns under vattenytan än vad som går att utläsa enbart av konturlinjer – nu i ytterligare fler än 40 000 sjöar. Läs hela artikeln….

På midsommarafton 2023 fyller Stockholms stadshus 100 år, vilket kommer att firas med ett stort antal aktiviteter under veckan 17–25 juni. Stadshusregattan arrangerades för första gången 1923, då 131 båtar kappseglade på Riddarfjärden i strålande solsken och fin vind. Årets upplaga går av stapeln 17–18 juni och kommer att bidra till en härlig inramning med många klassiska segelbåtar på Riddarfjärden, flera av dem ännu äldre än Stadshuset. Läs hela artikeln….

Re:Fish är ett nytt samarbetsprojekt som leds av Håll Sverige Rent. Projektet är finansierat av EU och innebär att grunda bottnar i centrala Östersjön rensas från fiskeredskap. Projektet ska också leda till att färre fiskeredskap från fritidsfisket förloras i framtiden. Nät och andra fiskeredskap som lämnas kvar är ett allvarligt problem i både sjöar, hav och vattendrag. Läs hela artikeln….

Det kvinnliga båt- och seglingssällskapet She Captain arrangerar för femte året sin populära eskader i Stockholms skärgård och intresset är rekordstort. Läs hela artikeln….

Är du en man med 1–3 års erfarenhet av båtlivet, som älskar Stockholms skärgård? Då får du vara extra försiktig på sjön i sommar – du tillhör nämligen den grupp som oftast går på grund. Det, och mycket mer, visar en ny rapport som analyserat 110 000 turer till sjöss. Läs hela artikeln….

Breeze 20 är den senaste nyheten från danska Rand Boats. Det är en eldriven motorbåt som ska kombinera hållbarhet, utökad elektrisk räckvidd, avancerad skrovteknologi, enkel navigering och en social layout – till ett överkomligt pris. Läs hela artikeln….

Samarbete mellan båtföreningar skapar trygghet på Storsjön med ett nytt sjökort. Under två år har en projektgrupp arbetat med att uppdatera och producera ett nytt sjökort över Storsjön (Ett sjökort kan jämföras med exempelvis en Fjällkarta). Läs hela artikeln….