nyhetstest

I Svedeas senaste undersökning bland båtkunder tycker 56 % att det vore bra med ett nationellt båtregister. Svedea håller med. Bland fördelarna finns både hållbara och skadeförebyggande argument. Läs hela artikeln….

Garmin lanserar ett nytillskott till sin Force Kraken-serie. Den finns nu tillgänglig med en skaftlängd på 48”, som passar mindre båtar. Kraken är den mest kraftfulla trollingmotor1 som finns tillgänglig inom sportfiske. Den har ett vridfäste som gör den enkel att installera även på båtar där utrymmet i fören är begränsat och erbjuder fiskare banbrytande funktioner, avancerad precision och sömlös integrering – det finns inte någon annan motor ute på marknaden som är mer kraftfull. Läs hela artikeln….

Vår nätverksträff ute på Sandhamn lördagen den 29/6 i samband med Gotland Runt blev inget annat än en succé! Varvet ute på Lökholmen var fullsatt, inte mindre än 130 personer, hade anmält intresse för att inspireras, träffas och mingla under parollen “One More”. Läs hela artikeln….

Med start 8 juli genomför Kustbevakningen en tre veckor lång nationell satsning mot sjöfylleri. Syftet är att verka för ett säkrare båtliv. Läs hela artikeln….

Runt omkring i Sverige finns det ett hundratal fartyg och båtar som kan berätta om Sveriges historia. Det är fartyg som till exempel fraktat mat och byggmaterial eller passagerare, det finns båtar byggda för att bogsera och varpa timmer fram till sågverk och pappersbruk och olika slags fiskefartyg som är byggda och anpassade för olika fisken i olika vatten. Läs hela artikeln….

Fiske kan vara avkopplande, men med alkohol ökar olycksrisken. En ny undersökning visar att 41 procent av svenskarna kan tänka sig att dricka alkohol under en fisketur. Nu vill Carlsberg Sverige och Sportfiskarna varna för faran med alkohol vid fiske. Därför lanseras fiskedraget DrunkenBait by Svartzonker – en påminnelse om att inte fiska berusad. Läs hela artikeln….

Grand Banks slår in på en delvis ny väg. Med sin nya 62-fotare satsar denna klassiska motorbåtsbyggare på högre fart, mer räckvidd och mer äventyr. Läs hela artikeln….

Den årliga flytande båtmässan Karlshamn Boat Show har blivit mycket populär och nu förbereder sig arrangörerna för ännu ett rekordår. Med ett ständigt ökande antal besökare har Karlshamn Boat Show befäst sin position som en av de mest uppskattade båtmässorna i södra Sverige. Läs hela artikeln….

Evoy och Platypus Craft ska sätta en ny standard för ekoturism. De två företagen har undertecknat ett samarbetsavtal för nollutsläpp inom marin prospektering med halvt nedsänkbara båtar och eldrift. Läs hela artikeln….

Klockan 15:27:35 på måndagen korsade VO70 Tschuss II mållinjen och slog det gamla hastighetsrekordet runt Gotland. Racet tog 24 timmar, 27 minuter och 35 sekunder vilket resulterar i en ny snitthastighet på imponerande 14.12 knop. Läs hela artikeln….

Med tio år på nacken har 117 enheter byggts av hybridmotorbåten Greenline 48. Produktionen lär fortsätta för denna båt som finns i två versioner – Coupé och Flybridge. Läs hela artikeln….

VO70 Tschuss II, med skepparen Johnny Mordaunt, passerade Visby på måndag förmiddag och jagar fartrekordet för Gotland Runt Offshore Race. För att slå rekordet måste de gå i mål innan klockan 17:32:24 på måndag eftermiddag. Läs hela artikeln….

Världens största årliga havskappsegling startade klockan 14:00 på söndagen med över 200 båtar som lämnade Sandhamn för att påbörja sin resa runt Gotland. Årets race förväntas bli svårförutsägbart med ostadigt väder och svårtydda vindar som kommer att skapa en spännande kamp hela vägen till mållinjen. Läs hela artikeln….

Det är inte varje dag man hör om någon som vågar sig ut på en långsegling i en liten fem meters motorbåt, och ännu mindre när det handlar om en far-dotter-duo. Thomas och Mathilda Veber utmanade både sina egna gränser och flodens ström när de begav sig ut på en äventyrlig odyssé nedför Donau. Från Österrikes alper till Balkans hjärta, seglade far och dotter genom sju länder, som de flesta inte ens tänkt på att man kan segla till. Läs hela artikeln….

Vecka 28 (8–14 juli) blir det skärgårdsvecka i Kristinehamn. Petra Eriksson och Camilla Svensson är initiativtagare till evenemanget. Läs hela artikeln….

I sommar firar Strömma 30-årsjubileum för en av gästernas favoriter – Tusen Öars Kryssning. Sedan starten 1994 har M/S Waxholm III, ledd av det passionerade krögarparet Jesper Taube och Maria Svensson, tagit resenärer på en oförglömlig heldagstur genom Stockholms vackra ytterskärgård. Läs hela artikeln….

Båtmotorstölderna i Sverige har ökat kraftigt under årets första fem månader. En alarmerande ökning på 63 procent jämfört med samma period förra året har noterats. Motorbåtstölder har ökat med 41 procent. Denna negativa trend är mest påtaglig i Stockholmsregionen, där anmälningar om motorbåtstölder har ökat med hela 170 procent och båtmotorstölder med 218 procent. (Se bifogad statistik för samtliga regioner). Läs hela artikeln….

Seglingarna under SM-veckan i Västerås (26–30 juni) blir något alldeles speciellt när den nya supersnabba olympiska vindsurfingklassen iQFOiL seglar om SM-medaljer. Det kommer att bjudas på spektakulära seglingar i toppfarter runt 30 knop. Läs hela artikeln….

Världens största årliga havskappsegling, Gotland Runt, startar söndagen 30 juni i Sandhamn. Efter att de senaste åren ha startat i centrala Stockholm, gör racet en spännande tillfällig comeback till Stockholms skärgårds seglarcentrum, Sandhamn, vilket lockar både stora och internationella båtar. Läs hela artikeln….

Genom ett samarbetsavtal har Svenska Båtunionen och Tullverket kommit överens om gemensamma åtgärder i kampen mot tullbrottslighet, där båda parterna kan komma att använda sig av varandras kompetens, kontaktnät och erfarenhet för att förebygga och bekämpa tullbrottslighet. Läs hela artikeln….

Den nysläppta 41 minuter långa YouTube-videon ”Hallberg-Rassy 340 – The Movie” är en insiderblick från både segling och förklarande rundturer på och under däck. Följ med på denna segeltur i den västsvenska skärgården tillsammans med det välkända varvets försäljningschef Jonas Zelleroth. Läs hela artikeln….

Inför årets semester har hälsa och välmående blivit viktigare hos var tredje svensk. Det visar en Sifo-undersökning från Göta kanal. Dessutom planerar var tredje för en aktiv semester. – Det märks redan på bokningarna och aktiviteterna längs Göta kanal, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag. Läs hela artikeln….

Under förra året var det ingen som omkom inom yrkessjöfarten och färre personer rapporterades skadade. Inom fritidssjöfarten ökade däremot antalet omkomna med fem personer. Läs hela artikeln….

I mitten av juni sänktes flera betongrev ner i Kosterfjorden, för att ge den hotade Ögonkorallen en chans till återväxt. Betongföretaget Thomas Concrete Groups forskningslaboratorium har tagit fram det unika betongreceptet, som inte bara ska hålla ett optimalt pH-värde, utan även tåla havets påfrestningar och stå intakt i bortåt 150 år. Läs hela artikeln….

Minst två fartyg drivna av ammoniak ska trafikera rorolinjerna mellan Göteborgs Hamn och de belgiska hamnarna i Gent och Zeebrugge före 2030. Det är rederiet DFDS ambition som offentliggjordes idag. Det innebär att Sverige-Belgienkorridoren kan bli världens första ammoniaksjöfartskorridor. Hamnarna ska också intensifiera sina insatser inom elektrifiering och ammoniakbunkring. Läs hela artikeln….