21 mars, 2016

HaV ger 3,2 Mkr för att rädda ålgräsängar i Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu 3,2 miljoner kronor till ett projekt för att restaurera ålgräsängar i Östersjön.

jpsqoowgyjzqubctmiq7

– Grunda kustnära havsmiljöer kan liknas vid barnkammare och skafferi för såväl fisk som många olika typer av bottenlevande djur liksom för flera fågelarter. Sjögräsängar är ett av världens mest värdefulla ekosystem, säger Ingemar Andersson.

Bland ålgräsets täta skott finns mat och skydd. Ålgräset tar hand om näringsämnen och motverkar övergödning, det binder partiklar och förbättrar vattenkvaliteten, det skyddar stränder mot erosion, det binder upp kol i havsbotten och fungerar därför som en buffert mot våra koldioxidutsläpp. Ålgräs och andra sorters sjögräs är synnerligen bra på att leverera ekosystemtjänster, det vill säga de nyttor som naturen ger oss människor.

– På global nivå försvinner sjögräsängar i samma takt som korallrev och regnskog. Anledningarna är framförallt övergödning och överfiske, i kombination med fysiska ingrepp i grunda vikar, exempelvis utfyllnader, bryggor och muddringar, säger Ingemar Andersson.

Projektet ”Restaurering av ålgräs i Östersjön” drivs av Länsstyrelsen i Kalmar län i samarbete med Linnéuniversitetet och är tänkt att pågå i totalt fem år. Restaureringen rör mjuka havsbottnar längs med Kalmar och Blekinge läns kust.

Bidraget från HaV avser de första två årens verksamhet med bland annat provplantering och utvärdering. Under de sista tre åren av planeras en mer storskalig restaurering.

– Vi gjorde i höstas en utlysning av pengar för särskilda åtgärdsprojekt riktade mot kustvatten, vikar och skär som var riktad till landets länsstyrelser. Detta är ett av de projekt som valts ut för att få pengar, säger Ingemar Andersson.

Länsstyrelsen i Västra Götaland och HaV har tillsammans med Havsmiljöinstitutet under flera år arbetat med att utveckla underlag och metoder för att restaurera ålgräsekosystem i framför allt Västerhavet.

Tanken med nu beviljat projekt är att tillämpa och utveckla dessa metoder, för att kunna restaurera ålgräsängar även i Östersjön. På västkusten har restaureringar hittills gjorts i mindre skala. Men, när Göteborgs Hamn nu bygger en ny godsterminal i Arendal på Hisingen, måste bolaget återplantera minst lika mycket av det ålgräs som försvinner från Arendalsviken i samband med bygget.

I flera amerikanska stater, exempelvis Kalifornien, Maryland och Virginia, har man under decennier kompenserat för ålgräsförluster.

Foto och källa: HaV.