Öppna Varv på Västkusten förändras

Stora förändringar väntar besökare och utställare på Öppna Varv på Västkusten, som hålls i augusti varje år. Sweboat Båtbranschens Riksförbund lämnar efter många år Öppna Varv och lämnar över till andra aktörer.

oppna-varv-ellos_dsc0021

Pressmeddelande:

Sweboat – Båtbranschens Riksförbund har arrangerat Öppna Varv på Orust i drygt 20 år, tillsammans med varven på ön. Hela branschen har samlats i de olika hamnarna och gemensamt marknadsfört båtlivet och våra produkter.

Nu, 2016 ser situationen annorlunda ut.
Föreningen Västsvenska Båtbranschen (VSBB) har etablerat en mässa på Marstrand samma helg, som på kort tid har lockat över majoriteten av motorbåtsföretagen till sig, samt ett antal tillbehörsutställare.
Branschens krav på Sweboat har varit väldigt tydligt; att vi ska försöka ena branschen igen, på EN plats där alla kan göra bra affärer och möta våra kunder.

Med detta som bakgrund har vi aktivt letat efter en optimal plats för hela branschen att samlas på – som också är attraktiv och tillgänglig för konsumenten.
Vårt val föll på Bananpiren i Frihamnen inne i centrala Göteborg. Tyvärr blev den satsningen för osäker, så tackade vi till slut nej.
Nu är läget följande:

 • Att samla branschen på en ny plats är alltså inte aktuellt.
 • Att samla branschen på Marstrand är inte heller aktuellt, då segelbåtsföretagen har för avsikt att bli kvar på Orust.
 • Att fortsätta arrangera en mässa på Orust är inte heller aktuellt då motorbåtsföretagen har för avsikt att ställa ut på Marstrand.

 

Sweboat kommer därför inte arrangera någon flytande båtmässa på Västkusten 2017 och Hallberg-Rassy kommer att arrangera Öppet Varv i Ellös på Orust i egen regi.

Vi stöttar naturligtvis våra medlemmar i deras beslut och vi hänvisar till respektive mässarrangör för mer information; Hallberg-Rassy om mässan i Ellös och Västsvenska Båtbranschen om mässan i Marstrand.

3 reaktioner till “Öppna Varv på Västkusten förändras”

 1. Dålig stil av Sweboat att inte stå upp för sitt arrangemang bara för att några få vill bryta sig ut! Jag besökte bägge mässorna förra året, och Marstrandsmässan var verkligen inte mycket att hänga i granen. Öppet varv på Orust var däremot precis lika bra som det alltid varit, bättre och bättre för var år som går, faktiskt.

  Att Marstrandsmässan är högst oseriös visas också tydligt, både av det faktum att de försöker snylta på namnet Öppet varv genom att använda namnet Öppna varv, trots att det inte finns något varv alls på Marstrand, och genom att de annonserar med Sweboats logga, trots att, som framgår av artikeln, Sweboat inte är med och arrangerar mässan.

  1. Hej!
   Sweboat är arrangör av den nya flytande båtmässan på Marstrand som heter Marstrand Boat Show. Namnet Öppna Varv används inte längre av oss på Sweboat eftersom det mycket riktigt vore vilseledande.
   Vi annonserar om denna nya mässa och inget annat.
   På Marstrand Boat Show visar vi nästan 230 segel- och motorbåtar, 65 utställare, Foiling Show med Chalmers foilande Optimist, foilande Moth jolle och med lite tur kommer även en foilande Laser. Jollarna “foilar” med hjälp av bärplan, kan man säga. Tillsammans med Aston Harald och Liros erbjuder vi gratis provsegling ¨på en M32! Läs mer på http://www.marstrandboatshow.se Välkommen!

 2. Om man söker på öppet var så visas högt upp i söklistan “Öppna Varv på Orust, båtbranschen flyttar till Marstrand Boat Show” med länkadressen oppnavarv.nu . Klickar man där kommer man direkt till Sweboats sida för just marstrandsmässan. detta är idag, 24/8, några få dagar före mässtart.

  Riktigt dåligt stil, varumärkessnyltning på hög nivå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*