17 november, 2016

Höga kusten är vackrast i Sverige

Höga kusten segrade i tävlingen om Sveriges vackraste natur. Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur anordnade tävlingen. Vinnarplatsen röstades fram på tidningens webbplats. Höga kusten vann överlägset, på andra plats kom Blekinge skärgård och trea blev Skierfeklippan i Sarek.

hoga-kusten-ar-vackrast-i-sverige

En jury som bestod av Sveriges Naturs redaktion och med naturkännaren Martin Emtenäs i spetsen gallrade fram tio finalister bland alla de förslag som tidskriftens läsare skickat in. Därefter fick tidningens läsare rösta.

Förslagsställaren Mats Henriksson från Göteborg betonade bland annat Höga kustens varierande helhet. ”Man blir helt såld på hur vackert det är i hela området.” Och det blev också naturen mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland, som satte känslorna i brand hos flest röstare.

Juryn är nöjd med att vinnartrion har så bra spridning över landet. Naturskyddsföreningen har medlemmar i hela Sverige, och det var troligen medlemmar som dominerade i röstningen.

Det går egentligen inte att tävla i skönhet, den uppstår oftast med goda upplevelser. Kanske vann Höga kusten för att naturen i trakten är så mångfasetterad: skog, sjöar, skärgård, öar, vikar, höga berg och mjuka dalar. Området är världsarv och har världsunik natur till följd av den snabba landhöjningen. Martin Emtenäs tycker att deltagarna i omröstningen gjort ett gott val.

– Höga kustens karakteristiska berg står som ett monument över istiden. En av världens snabbaste landhöjningar pågår under ens fötter när man står på toppen och njuter av vyerna. Och i skogarna ligger kvarglömda stränder, högt ovanför dagens kustlinje. En storslagen vinnare helt klart, konstaterar han.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl gratulerar alla som bor nära och har möjlighet att ofta njuta av det fantastiska landskapet.

– Att uppleva hur vacker naturen är, betyder mycket för många. Det är en viktig del av vår livskvalitet och borde ha en mycket mer central roll i samhällsplaneringen. För medlemmarna i Naturskyddsföreningen är det dessutom en mycket viktig drivkraft i engagemanget för en frisk planet, säger Johanna Sandahl.

– Upplevelser i naturen, olika möjligheter att koppla av och få utlopp för kreativitet, är bra för hälsan, för själen och för hela samhällsekonomin. Olika varianter på natur- och ekoturism bidrar till att skapa arbetstillfällen och hjälper oss att hålla kvar och öka förståelsen för hur viktig naturen är för vårt välbefinnande.