22 mars, 2017

Fjärde teamet klart för Volvo Ocean Race

Vestas gör comeback i Volvo Ocean Race med en ny utmaning under namnet Vestas 11th Hour Racing. Den nya kampanjen görs i samarbete med 11th Hour Racing som ska arrangera seglingar samtidigt i Newport, Rhode Island, USA, och i danska Århus.

Vestas 11th Hour Racing kommer att ledas av den amerikanska duon Charlie Enright och Mark Towill. Därmed har Volvo Ocean Race klart med fyra team inför starten 22 oktober. Vestas kampanj säger att de ska segla jorden runt med ett budskap om bättre miljö och uthållig användning av jordens resurser.

Enright och Towill var med i sitt första Volvo Ocean Race som skeppare respektive Team Director på Team Alvimedica in 2014–15.

– Det här blir mycket spännande, säger Enright.

– Vi har fått en rad spännande sponsorer och båten har renoverats och utrustats i Lissabon. Nu väntar vi bara på att få börja segla på havet.

Vestas 11th Hour Racing kampanjen beskrivs som en unik plattform för Vestas för att marknadsföra sin vision, som innebär att företaget ska bli en global ledare för uthålliga energilösningar.

– Volvo Ocean Race är en beprövad plattform för Vestas och en unik strategisk möjlighet för att marknadsföra vår nya vision, säger Vestas vd och styrelseordförande Anders Runevad.

11th Hour Racing är ett program inom The Schmidt Family Foundation, som etablerar strategiska partnerskap inom segling och marina sammanhang för att nå en varaktig systemskillnad för miljön i våra hav och i den marina miljön.

Vestas tävlade 2014–15 under namnet Team Vestas Wind och blev välkända för att ha seglat rätt upp på ett grund under Leg 2. Teamet byggde dock upp båten igen och lyckades mot alla odds vara med på startlinjen av Leg 8 från Lissabon.

Det här är den andra gången i hela tävlingens historia och den första sedan 1993–94 som tre huvudsponsorer återvänder till Volvo Ocean Race för ett andra race i följd. Med Vestas, Dongfeng och MAPFRE på startlinjen tillsammans med nykomlingen Team AkzoNobel innebär det att fyra team är klara för start sju månader innan seglingarna startar.

Volvo Ocean Race seglas med entypsbåtar – One Design Volvo Ocean 65 – totalt cirka 45 000 Nm jorden runt. Starten går från Alicante i Spanien 22 oktober.