Flera omkomna migranter i dramatisk sjöräddning på Lesbos

Sedan natten till 24 april har besättningarna ombord på patrullbåtar KBV 476 och KBV 477 deltagit i en sjöräddningsinsats på den grekiska ön Lesbos nordsida. I nuläget har den svenska Kustbevakningen omhändertagit åtta omkomna migranter efter ett omfattande sökpådrag.

Bilden: KBV 476 och KBV 477 utan för den grekiska ön Lesbos.

Det var vid midnatt, svensk tid, som besättningen ombord på patrullbåten KBV 476 larmades till en olycka rörande en migrantbåt norr om Lesbos. Efter att ha fått ett tilldelat sökområde arbetade besättningen intensivt under hela natten med att leta efter överlevande men utan resultat. Vid 08-tiden på morgonen blev KBV 476 avlöst av KBV 477 som fortsatte sökandet.

Två timmar senare, vid 10-tiden, upptäckte KBV 477 sex omkomna migranter i vattnet på öns nordsida. I samarbete med frivilliga sjöräddare bärgades kropparna som transporterades skyndsamt in till hamnen i Petra av besättningen ombord på KBV 477. Efter överlämningen i Petra gav sig KBV 477 åter ut för att leta efter saknade. Besättningen hittade då ytterligare två omkomna som också fördes in till land.

– Vi har osäkra uppgifter om hur många som ska ha funnits ombord och orsaken till olyckan är fortfarande oklar, säger Robert Primus som koordinerar Kustbevakningens deltagande i operation Poseidon.

– Detta är en pågående insats och sökandet efter saknade migranter fortsätter, säger Robert Primus.

Kustbevakningens deltagande i Frontex operation Poseidon utgår från den grekiska ön Lesbos. Här har svenska Kustbevakningen sedan oktober 2015 räddat över 5300 människor och gripit 22 misstänkta människosmugglare. Kustbevakningens insats på Lesbos avslutas den sista april för att istället fortsätta i södra Medelhavet där antalet migranter ökar.

Källa och foto: Kustbevakningen.

En kommentar till “Flera omkomna migranter i dramatisk sjöräddning på Lesbos”

  1. Väldigt sorgligt på alla vis. Extremt cyniska människosmugglare ser till att båtarna kommer tillräckligt långt ut och sedan vet de att de blir upplockade – men att det inte alltid lyckas. Obegripligt att EU inte följer Australiens exempel. Regeringen tog beslutet att inga flyktingar eller migranter som kommer oanmälda via båt får aldrig NÅGONSIN visum o/e uppehållstillstånd i Australien. Detta kommunicerades med helsidor i tidningar samt i de länder båtarna skickade ifrån, på nätet och olika språk. På några få dagar visste all smugglare och dess “kunder” om detta och alla farliga överfarter slutade. Vore lätt att göra det samma i EU. Den som är cynisk inser att då får olika länders kustbevakningar inte så mycket att göra ….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*