23 januari, 2018

Inomhuspremiär för Nautus på Båtmässan i Göteborg

Nautus 7-50 är en ”drömbåt” för sina skapare. Båten har inomhuspremiär på Båtmässan i Göteborg 3–11 februari.

Nautusbåtarna har testats utförligt under krävande förhållanden. Förutom den fina skrovkonstruktionen och de rejäla installationerna har båtarna en ovanligt låg bränsleförbrukning: 0,42 liter/Nm vid 3 000 rpm, vilket motsvarar 20 knop.

Båttypen – motorbåt med rak axel – representerar en lite ovanlig lösning, som kan beskrivas som både halvplanande och deplacementsbåt. Nautus 7,5 är en deplacementsbåt upp till cirka 7,5 knop. Den planar fint vid tolv knop och den går steglöst över i planing.

Pressmeddelande:

Initiativtagarna till Nautus, Anders Romeling och Pelle Fälth, är båda skärgårdsbor och båtanvändare sen barnsben. Här är deras berättelse on Nautus:

”Vi tillbringade våra tidiga somrar på samma ö och långt senare korsades våra vägar tack vare barnens seglingsintresse. Under en fika i yttre havsbandet konstaterades att vi under många år närt samma dröm om den optimala skärgårdsbåten. Tillsammans har vi både djup och bred erfarenhet av alla sorters båtar och fartyg.

Vi har jobbat professionellt med båtar under lång tid men vi saknade en ”vettig” båt för oss som ofta är ute på sjön. Med vettig menar vi en sjövärdig båt med låg bränsleförbrukning och tillräckliga fartresurser. Dessutom gott om utrymme för såväl solbadare som lagstadgad mängd hummertinor.

Utöver dessa praktiska egenskaper önskade vi en båt med lite snällare design än vad vi är vana vid idag, kanske tidlös men inte utan hänsyn till de senaste rönen inom skrovdesign.

Grundparametrarna var självklara; inombordare med rak axel och lättdrivet skrov. Smal vattenlinje, skarpt förskepp men med mycket ”flare” för mjuk gång i vågor. Lite avskalad, tydlig design utan påverkan av tillfälliga trender.

Under färd skall passagerarna helst sitta i mitten, därför blev det en ”long-box” som, vid behov, ger sittplats åt sex personer. Annars är detta den självklara platsen för solbadare, eller platsen att stapla hummertinor på.

Eftermiddagsluren på sjön är höjden av avkoppling, så därför fick det bli en ”dagbädd” med instick under fördäcket. Detta är en något nedsänkt och skyddad plats där man lätt kommer till ro. Det är även en mysig plats för barn eller husdjur att kura ihop på.

En njutningsfull del av båtlivet är när man ankrat i en skyddad vik eller lagt till vid bryggan. Då erbjuder den stora U-soffan tillfälle att umgås. Fram med räkorna och valfri kall dryck som passar en sommarkväll.

Kvällsdoppet tar man från den integrerade badplattformen, en lättåtkomlig och skyddad plats för vattennära aktiviteter.”

 

Tekniska fakta

Längd:         7,50 m

Längd v.l.:    7,30 m

Bredd:          2,5 m

Djup:            0,65 m

Vikt:              1 600 kg

Motor:           Yanmar commonrail diesel 80–110 hk

Fart:              upp till 25 knop

Bränsle:       93 liter

CE-klass:     C 8 pers/ D 12 pers

Design:        Gabriel Heyman

Pris:              560 000 kr med 80 hk Yanmar

Info:              www.nautus.se