4 december, 2018

Bra möjlighet att bli förmögen

Det satt inte många havstulpaner på båten när jag tog upp den för vintern. Tur det. I vanliga fall kan de vara oräkneliga och mycket besvärliga att ta bort.

Högtryckstvätt fungerar delvis, men djurens bottenplattor sitter ofta cementerade mot båtbotten, speciellt runt och på akterspegeln, trimplanen och delar av drivanordningarna.

Syran de säljer i båtbutikerna är inte rolig att spreja om det blåser. Gissningsvis är den inget vidare vare sig för miljön eller den personliga hälsan.

Varenda båtägare vet att havstulpanerna sänker farten och ökar bränsleförbrukningen. Sitter det tjocka mattor av dem på skrovet kommer man inte ens över planingströskeln. På stora fartyg kan denna beväxning öka bränsleförbrukningen med uppåt 40 procent.

Visst kan man kämpa mot naturen. Ta upp båten på land när man inte använder den. Installera en båtlyft. Använda skrovduk. Tvätta skrovet regelbundet. Köra in i sötvatten när de små krypen ska till att sätta sig. Installera ultraljud. Men alla de grejerna verkar dyra och mycket besvärliga. Jo, man kan använda riktigt giftiga bottenfärger också, men den epoken går väl dessbättre mot sitt slut.

Den som kommer på en enkel och miljövänlig bottenfärg som håller havstulpanerna stången kommer att bli förmögen.

Havstulpanerna är varken blommor eller snäckor. De kallas cirripedia på latin, och rankfotingar på svenska. De är en slags kräftdjur som bygger sina egna hem. De har tre livsstadier. De kan befrukta sig själva. Men helst har de någon slags sex med sina kolleger.

Naturskyddsföreningen upplyser på hemsidan:

”För att nå över till grannen från sin fasta position har havstulpanen en av djurvärldens längsta penis i förhållande till storleken på sin kropp”.

Vilket är den mindre viktiga av två saker de här små kräftdjuren faktiskt skulle kunna skryta med.

Den andra har att göra med Charles Darwin.

Under sin berömda resa med fartyget Beagle studerade han även rankfotingarna. Och väl i land skrev han fyra volymer om dessa små vattenkryp. Hans brittiska kolleger och några experter i ämnet går så långt att de menar att havstulpanerna var Darwins favoritdjur.

Faktum är att det var just under denna tid som han utvecklade sina tankar om det naturliga urvalet; den teori som ledde fram till publiceringen av hans revolutionerande verk från 1859, ”Om Arternas Uppkomst”.

Således, även om du förbannar havstulpanerna medan du sliter med att få bort dem från båten; Tänk på evolutionen. Och respektera de små kräftdjuren en aning för deras roll i den vetenskapliga beskrivningen av hur vi båtnördar – och alla andra arter – en gång uppstod.