17 april, 2019

Första bilderna på Nimbus nya flaggskepp

Här är de första riktiga bilderna på Nimbus T11 – företagets nya flaggskepp i sin nya serie med motorbåtar. Den 12,5 m långa båten är läckert formgiven med skandinavisk finish.

Som framgår av bilderna är T11 byggd för perfekta dagar till sjöss, men den tufft designade båten klarar säkert alla väder. Längden och storleken imponerade redan på vårens båtmässor, men nu ser man tydligt vilken stor båt det här är.

Här är text ur Nimbus pressrelease om T11:

T11 är en 12,5 meter lång walk-around för utflykter där upp till 12 personer kan vistas ombord samtidigt med gott om utrymme för umgänge och aktiviteter samtidigt som den har plats för alla ombord att åka i färdriktningen vid högre farter.

”Vi ser en tydlig förändring i båtanvändning där nyttjandet sker mer effektivt under kortare perioder. Oftast handlar det om dagsturer eller weekend äventyr med övernattning då man vill umgås, koppla av och ha roligt tillsammans oavsett om det är med familj eller vänner. Nya T11:an är designad för att tillgodose dessa behov fullt ut. Den erbjuder fler möjligheter för umgänge, avkoppling och aktiviteter ombord. Fyra personer kan övernatta i två rymliga kojer och båten är medvetet fullproppad med funktionalitet för ett extra komfortabelt liv till sjöss” säger Jonas Göthberg, Kommersiell Direktör på Nimbus Boats Sweden AB.

 

Enkelhet och flexibilitet

I designprocessen ställde man sig frågan “Hur spenderar vi de bästa dagarna på havet tillsammans med ett stort sällskap?” Svaret var stora flexibla sällskapsytor, gott om utrymme att röra sig, bra solskydd som täcker större delen av båten, flera platser att ligga och sola på eller att sitta på. Stora kylförvaringar för dryck och mat, ett rejält utomhus kök med grill. Stor badplattform med gott om plats för flera personer att vistas samtidig och slutligen ett extra stort men lättåtkomligt stuvutrymme för prylar och leksaker.

”I design-, och utvecklingsprocessen har vi medvetet fokuserat på “simplicity” och “easy living” för alla ombord. Det omfattar att enkelt och bekvämt kunna äntra och lämna båten, lasta båten, färdas i båten, vistas ombord samt att äga båten. Allt som har med din Nimbus att göra skall  känna självklart oavsett aktivitet. När det är enkelt blir vi mer avkopplade och kan fokusera på båtupplevelsen. Säger Mats Jacobsson”, Teknisk Direktör på Nimbus.

 

Lounge och stora sällskapsytor

Hjärtat i båten är den så kallade lounge delen. En extra rymlig och multifunktionell sällskapsyta som enkelt anpassas för den aktuella aktiviteten som till exempel färd, sol, bad, underhållning, lunch och middagsbjudning eller en lugn lässtund i skuggan. Flexibiliteten kommer av att delar på soffor, bord och tak med enkla handgrepp kan roteras, fällas och skjutas till olika positioner beroende på önskad funktionalitet.

”Våra kunder kommer känna att vi har ansträngt oss till det yttersta för utforma båten på ett sätt som gör den genomtänkt och lättanvänd oavsett aktivitet. Plus ett stort mått “sjömanskap” som ger den där extra trygghetskänslan ombord” säger Joacim Gustavsson, Chefsdesigner på Nimbus.

Lounge delen rymmer tre soffor och ett stort bord som beroende på position fungerar som solbädd eller sittgrupp i färdriktning alternativt vända mot varandra. Utomhusköket har kökslådor med servis, diskho med varmvatten och plats för gas häll eller elektrisk grill. Det stora stuvutrymmen på drygt 2500 liter med hydraulisk öppning är lätt åtkomligt på akterdäck. Det rymmer allt man kan tänka sig som SUP, Sea bob, wakeboard, biscuit eller en uppblåsbar gummibåt. Badplattformen och akterdäcket är väl tilltaget och rymmer lätt flera personer samtidigt.

”Vi prioriterade extra däckutrymme, trampytor och bredd i passager redan på lillasyster T9 men T11:an tar det till en helt ny nivå. Ytorna är väldigt generösa och rörelsefriheten ombord är påtaglig, inte bara vid lounge-delen utan även på akterdäck och fördäck. Den är långt ifrån övermöblerad och rörelsefriheten är något du verkligen känner när du kliver ombord” säger Joacim Gustavsson.

Förarplatsen är ombonad på typiskt Nimbus manér, har extra mycket förvaringsutrymmen och plats för tre personer att åka i färdriktning. På fördäcket ryms en soldivan och solbädd. Likt 9 serien har 11:an också en stor lastlucka till för-kabinen. Tack vare båtens breda relings-sarger kan fördäcket användas som sittplats för umgänge.

Under däck finns två separata kabiner med plats för 2+2 vuxna eller en familj på 4 personer. Rymlig toalett och dusch med ståhöjd.

 

Fart och sjöegenskaper.

11 serien har ett helt nytt välbalanserat, luftsmort stegat skrov med goda högfartsegenskaper i kombination med låg planingströskel. Förskeppet är vasst för att lätt klyva vågorna och har en väl tilltagen “flare” som leder bort vattenspray och gör därmed åkturen torrare. Båten är som standard utrustad med två Mercury Verado V8 300 och fartregistret ligger mellan 20-40+ knop. För den som vill åka ännu fortare kan T11:an utrustas med tre Mercury Verado V8 300 och då skall båten enligt beräkningarna göra drygt 50 knop. Båten kan även utrustas med inombordare.

T11 är en modell i Tender serien som är en ersättare till den framgångsrika Nova serien. Till skillnad från Nova, som främst var avsedd för en skandinavisk målgrupp, så är Tender serien avsedd för en bredare målgrupp genom att tillgodose behoven i Sydeuropa, Oceanien och USA.

 

Vem är T11:an för?

Nimbus T11 är en rymlig och anpassningsbar dagbåt för det stora sällskapet. Det är en båt för de som värdesätter sjöduglighet, smart funktionalitet, användarvänlighet och omsorgsfull nutida skandinavisk design.

Pris från EUR  235 000 ex VAT

 

Teknisk specifikation*

Längd                                       12,40 m

Bredd                                        3,46 m

Vikt**                                         5 600 kg

Djupgående                              0,9 m

Höjd***                                      3,75 m

Bränsletank                               850 liter

Vattentank                                135 liter

Septiktank                                 80 liter

Gråvattentank                           tillval

Kylskåp****                               70 + 70 + 85 liter

CE kategorier                            B10, C12 max 12 personer

Kojplatser                 2 + 2

Maxfart                                     +40 knop

* Preliminär specifikation ** Exkl. motor *** Höjd över vattenlinjen inkl. mast **** Maximal kapacitet kylskåp (extrautrustning)

 

Motoralternativ

Mercury Verado        2×300, 2×350, 2×400, 3×300

Volvo Penta V8 CE 2×430

Volvo Penta D4 2×300

Volvo Penta D6 2×400

Info: www.nimbus.se