2 maj, 2019

SVT gör inslag om båtmotorstölderna

Sveriges Television uppmärksammar nu de många och kraftigt ökande båtmotorstölderna, som framför allt drabbar Sverige. På grund av mycket svag kontroll av utgående gods har Sverige blivit som ett smörgåsbord för internationella stöldligor.

I inslaget på SVT intervjuas en båtägare hos Råcksta Sjöhages varv i Stockholm. Båtägaren har drabbats av stölder tre gånger. Både sjöpolisen och SBU:s ordförande, Christer Eriksson, medverkar.

Båtpremiären närmar sig, men knappast för Kathleen Pettersson. Häromdagen fick hon halva utombordaren stulen.

Det första kvartalet i år har inneburit en ökning med cirka 20 procent. Antalet stulna motorer var 441 stycken mot 368 för samma tid förra året.

I Stockholm stals 202 båtmotorer under perioden (186) och i Västra Götaland 110 stycken (69). Med ett genomsnittligt värde på cirka 100 000 kr blir det väldigt mycket pengar, som betalas av båtägarna via deras försäkringspremier. Totalt cirka 20 Mkr.

Under ett helt år stjäls det dock båtmotorer för cirka 300 Mkr i Sverige, motorer som till största delen först ut ur landet till Baltikum för vidare transport till andra marknader öster- och söderöver.

Här finns inslagen: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kathleens-batdelar-stulna-for-tredje-gangen

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kathleens-batdelar-stulna-for-tredje-gangen