13 februari, 2020

Elbåtar även på Miami Boat Show 2020

Elbåtarna gör ett tydligt avtryck även på Miami International Boat Show, som öppnar 13 februari. Trots att hästkrafter och toppfart fortfarande står i centrum för den nordamerikanska båtmarknaden kommer el som ett starkt alternativ även här, till och med för större båtar.

Tyska Torqeedo, som ägs av dieselmotortillverkaren Deutz AG, har USA-premiär för ett par produkter, en stor motorkryssare med katamaranskrov och en enklare båt från Canadian Electric Boat Company.

Förutom de här nyheterna visas även två nya elmotorer från den tyska tillverkaren. På Miami International Boat Show finns även två stycken elektriskt drivna sportmotorbåtar att visas i vattnet vid huvudbryggorna på Virginia Key.

Aquila 44 är en projektbåt som visas på mässan. Den har modifierats av företaget Nova Luxe och fått både en avancerad sol-elektrisk framdrivning och systemintegration. Torqeedo Deep Blue Hybrid-systemet står för framdrivningen medan energin som framställs med solpaneler lagras i yachtens 80 kWh litiumbatteribank. Energin används för att driva båtens två 50 kW inbyggda enheter plus all annan förbrukning ombord: pentry, belysning och vattenmakare.

Torqeedo-tekniken finns också i ett par eldrivna sportbåtar. I vattnet på Miami International Boat Show kan besökarna titta på två nya 100% elbåtar. Den helt nya Phoenix 290 från Canadian Electric Boat Company har två Deep Blue 50 R utombordare med en tystare design än tidigare och två 40 kWh Deep Blue högkapacitet litiumbatterier. Glendenning ProPilot joystick-styrsystem styr gasreglage och styrning oberoende för varje motor, vilket ger en mycket bra manövrerbarhet.

En nyhet som vi inte har fått bilder på än är Zin Boats Z2R. Det är en runabout med nollutsläpp byggd som 100% kolfiberkonstruktion. Båten har rak axel och drivs med ett Deep Blue 50i-system. Z2R har en toppfart på 19 knop och en räckvidd på 100 Nm.

Torqeedo lanserar även två nya motormodeller under 2020. Dels en ny Ultralight-motor i professionell kvalitet för kajakfiskare och en 20 hk motsvarande Cruise 10.0 T utombordare med rorkult.

Info: www.torqeedo.se