25 november, 2020

Breddat utbud av elmotorer för båtar

Torqeedo både ökar och minskar inför 2021. De har ett större produktutbud samtidigt som de lanserar en ny, mindre version av sin storsäljare.

Elutombordaren Travel 1103 är det tyska företagets storsäljande modell. Det finns dock många som behöver ett lite mindre alternativ, till exempel till segelbåtar och mindre jollar. Torqeedo har därför utvecklat en mindre version med namnet Travel 603. Det är en elmotor på motsvarande 2 hk och med ett mindre batteri än den större 1103. Motorn är lättanvänd och avsedd för jollar och dagseglare upp till 1 ton.

Travel 603 har samma enkla funktioner som 1103, det vill säga tryckknappsstart, inbyggd dator med GPS-funktioner och kördata. Motorn kan köras fram eller back och har inga utsläpp. Den är enkel att stuva undan i båten och att underhålla.

Travel 603 levereras med ett lätt 500 Wh litiumjonbatteri som klickas fast ovanpå motorn. Batteriet har en USB-port för laddning av en mobiltelefon eller kamera och är lätt att ta bort för laddning. Batteriet flyter även om det av misstag hamnar i vattnet. Totalt väger motorn 15,5 kg.

Torqeedo arbetar efter principen att tillhandahålla kompletta system för sina kunder. Bland nyheterna märks därför även två kraftfulla segeldrevsalternativ, Deep Blue 50 SD och Deep Blue 100 SD. De är båda resultatet av ett samarbete med transmissionstillverkaren ZF.

Båda segelbåtsdreven är tysta och utsläppsfria. De är helt integrerade i Deep Blues avancerade framdrivnings- och energihanteringssystem ombord.

Segelbåtsdreven är på 50 kW respektive 100 kW och konstruerade för hastigheter upp till 30 knop, vilket bör täcka de flesta behov. Systemets högkapacitetsbatterier kommer från BMW och har bilföretagets teknik för att hålla sig laddade. Liksom alla Deep Blue och Deep Blue Hybrid-system kan de laddas med förnybar energi från solpaneler, vind eller hydrogenering.

Torqeeedos Cruise-serie motsvarande 5–20 hk har också utvecklats. Till 2021 kommer Cruise 10.0 R-utombordaren och Cruise 10.0 FP att få en teknisk uppdatering med Torqedoes avancerade kommunikationssystem som heter TorqLink. Det utvecklades ursprungligen för Deep Blue och är nu även tillgängligt för Cruise 10.0-motorer, Power 48-5000 litiumbatterier och Torqeedos ”gasreglage”.