26 februari, 2021

Fräckaste ClubSwan hittills

Nautors Swan har haft stora framgångar med sina ClubSwan 36, 50 och 125. Dessa högpresterande och innovativa båtar följs nu upp med ClubSwan 80.

Serien med ClubSwan är den tekniskt mest avancerade i företagets utbud. Trots att tillverkaren redan hade tre modeller har serien alltså kompletterats med en fjärde båt.

– ClubSwan 80-projektet föddes av två anledningar: För det första förtjänar vår modellserie helt klart en ny båt av det här slaget och för det andra ser vi möjligheter och plats för ytterligare en högpresterande båt, säger Enrico Chieffi, Nautor Group Vice President.

ClubSwan 80 byggs i samarbete med den strategiska partnern Persico Marine i Nembro. Det är ett internationellt erkänt varv med expertis att bygga högpresterande båtar.

ClubSwan 80 har utvecklats till att vara en mycket snabb och högpresterande yacht, helt i linje med sina systrar. Hon är baseras på konceptet med One Design-yachter. Liksom sina systermodeller är hon speciellt utformad för att segla korta race, specialiserad på lätt till medelvind (VMG-segling).

Den nya modellen har köl på 4,75 m djup, vilket är en kompromiss mellan att ha en mycket snabb, djup köl samtidigt som båten ska komma in i hamnar utan begränsning. ClubSwan 80 har dubbla roder och är designad av Juan Kouyoumdjian (samma som ClubSwan 36).

Båten har en minimal men elegant inredning för att kombinera den mycket höga prestandan med en viss komfort. En mer lyxig version med en komplett inredning är också möjlig.

Sedan 2002, då Swan 45 först lanserades, har Nautor fortsatt utveckla liknande båtar. Idag är deras One Design-båtar bland de framgångsrikaste i världen och seglar ett stort antal kända regattor. De viktigaste är The Nations Trophy, som hålls två gånger om året udda år, och Nation League (Medelhavsområdet och Nordeuropa). Ett ”måste” är Rolex Swan Cup, som hålls jämna år i Porto Cervo.

Skrov nummer 001 är under uppbyggnad just nu. Swans mål är att ha tre ClubSwan 80-båtar vid Rolex Maxi Worlds i Porto Cervo 2022.

Fakta ClubSwan 80

Längd:      24,70 m

Bredd:      6,00 m

Djup:        4,75 m

Vikt:          19 000 kg

Ballast:     6 000 kg

Info:          www.nautorswan.com