8 april, 2021

Race med elbåtar i Monaco för åttonde gången

Den 6–10 juli körs Monaco Energy Boat Challenge för åttonde gången. Nya elbåtsprojekt får då chansen att visa upp sig för kunder och investerare. I år sätts ett särskilt fokus på vätgasdrift.

Under fem dagar ska elbåtsentreprenörer från hela världen mötas i Monaco. Den 6 juli går startskottet för Monaco Energy Boat Challenge med inbjudna vetenskapsmän, uppfinnare och proffs från båtindustrin. Organisatör är Yacht Club de Monaco med Prince Albert II of Monaco Foundation i spetsen och International Powerboating Federation som medarrangör.

Cirka 35 team fördelade på tre klasser förväntas vara med. Bland de 17 team som redan är klara för ”Energy Class” kommer båtar från tolv olika länder; Italien, Frankrike, Monaco, Portugal, England, Grekland och Tyskland. Även Tyskland, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Kina och Peru förväntas vara med.

Kandidaterna i ”Energy Class” måste konstruera ett framdrivningssystem som använder en valbar förnybar energikälla, men alla team är tvungna att använda samma mängd energi. Varje team får ett katamaranskrov som tillhandahålls av Yacht Club de Monaco. Därefter får respektive team använda bränsleceller eller annan teknik efter egna idéer. Klassen lanserades 2018 och har blivit en stor framgång. The Gadzarts de Hydrogadz från Université des Arts et Métiers d’Aix i Provence, som vann Zero Emission Prize 2019, kommer tillbaka med siktet inställt på att vinna igen.

Båtarna som deltar i ”Solar Class”, som körts sedan 2014, får sin energi enbart av solenergi. De körs dueller på en slalomformad bana, där båtarnas gränser testas. Förra året vann ”Dutch” från Nederländerna. Ett 15-tal team väntas vara med i år.

Den klass som tidigare hette ”Offshore Class” har bytt namn till ”Open Sea”. Den är öppen främst för båtar som redan säljs på marknaden eller är på väg att lanseras. De kör en bana på 16 sjömil (29,6 km) från Monaco till Ventimiglia i Italien, fördelat på en uthållighetsdel och en manövreringsdel. Svenska Candela är ett av teamen som ska vara med tillsammans med bland andra Laneva och Vita Yachts, två team som är baserade i Monaco.