8 april, 2021

X Shore tar in 150 Mkr för att bygga ytterligare en fabrik

Det svenska elbåtsbolaget X Shore, som tillverkar uppkopplade och hållbara elbåtar, har genomfört en finansieringsrunda om drygt 150 Mkr. Efter bolagets framgångsrika lansering i USA kommer det nya kapitalet att användas till fortsatt expansion. Utöver internationaliseringen kommer kapitalet att användas till en ny fabrik i Sverige, för att på så sätt öka både industrialiseringen och tillverkningskapaciteten.

Pressmeddelande:

– Med hjälp av det här kapitalet kommer vi att kunna snabba på elektrifieringen av fritidsbåtsmarknaden, som vi vill fortsätta att driva. Det finns ett allt större globalt intresse både för hållbarhet och elektrifiering och vi kommer nu med hjälp av kapitalet vi just tagit in att kunna öka vår produktionstakt och samtidigt fortsätta att expandera på stora marknader såsom den amerikanska, säger Jenny Keisu, vd på X Shore.

Under slutet av mars lanserades X Shore i USA i samband med den internationella båtmässan i Palm Beach, Florida. Kapitaltillskottet kommer också användas till en fortsatt USA-satsning med fokus på att bygga upp en lokal försäljningsorganisation. Planen är att redan under 2022 börja bygga båtar i USA.

För att möta den ökande efterfrågan på elbåtar såväl i USA som i övriga världen kommer X Shore att etablera en ny fabrik i Sverige. Utöver den fortsatta industrialiseringen kommer bolaget fortsätta att satsa på teknikutveckling och design. Bland de saker som bolaget håller på att utveckla finns auto-docking, som skulle förenkla båtlivet för många eftersom tilläggningar ofta anses vara ett av de svåraste momenten i båtlivet.

Innan kapitalrundan värderades X Shore till drygt 800 Mkr. Den största investeraren i den genomförda kapitalrundan, som genomfördes på bara nio dagar, är Team Europe, ett europiskt investmentbolag som fokuserar på e-mobilitet och grön energi. Team Europe grundades av entreprenören Lukasz Gadowski som bland annat ligger bakom Delivery Hero, som i Sverige driver Foodora.

Fakta om båtmodellen Eelex 8000

X Shore befinner sig i gränslandet mellan teknik och båttillverkning med sin modell Eelex 8000. Båten är helt uppkopplad och kan uppdateras över internet. Dessutom tillverkas den på ett hållbart vis. Exempel på båtens tekniska funktioner är att den går att låsa upp och starta med antingen mobiltelefon eller klocka, som också kan användas för person-över-bord-funktion om föraren hamnar i vattnet. Båten byggs hållbart med återvunnen plast och kork i stället för teak, samt kan fås med linfiber i stället för glas- och kolfiber. För att öka båtens livslängd och användningsområden så är all inredning framtagen i moduler som enkelt kan bytas ut av två personer.