23 april, 2021

Göta kanal slår bokningsrekord – ökar med 1 100 procent

Intresset för Göta kanal är rekordstort inför sommaren. Redan innan säsongsöppningen 4 maj har antalet kanalbiljetter med fritidsbåt ökat med elva gånger sedan 2020 och åtta gånger sedan 2019. Även destinationer och uthyrare längs kanalen vittnar om ett högre bokningsläge.

Det har gått ett år sedan coronavirusets utbrott och allt fler svenskar planerar att semestra i Sverige även denna sommar. Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal kommer 7 av 10 semestra i Sverige i år.

– Många svenskar planerar en semester på hemmaplan i sommar och intresset för en aktiv semester i naturen ökar. Det har bidragit till att vi slår rekord i antalet bokningar för båtslussning inför säsongen 2021. Även hotell, cykeluthyrare och de som säljer paketresor av olika slag ser ett ökat intresse än tidigare år, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanal.

Lotta Karlsson, vd på Svecia Travels som driver bland annat Göta Hotell, ser en signifikant ökning när det gäller bokning av paketresor.

– Svenskarnas resemönster har förändrats i år jämfört med tidigare år. Vi ser att de vill ha samma upplägg på sin hemester som en utlandssemester – med flertalet inbokade aktiviteter, sevärdheter och resmål. Allt fler väljer därför skräddarsydda paketlösningar och planerar sin semester betydligt tidigare än vi är vana vid, säger Lotta Karlsson, vd på Svecia Travels.

Bilden nedan: Göta kanal Sjötorp. Foto: Göran Billeson.

FOTO:G…RAN BILLESON