26 april, 2021

Avancerad elbåt med bärplan från Silicon Valley

Ännu ett företag presenterar en eldriven båt med bärplan. Den här gången är det en startup från Silicon Valley som vill införa en helt ny affärsmodell för båtindustrin och därmed snabba på utvecklingen av elbåtar.

Det är företaget Navier som presenterar sitt ”Pioneer Program”, som ger möjlighet till direktkontakt mellan tillverkare och kunder efter förebild från elbilstillverkaren Tesla. Programmet har redan öppnat för en begränsad produktion 2023.

Den första planerade båten är Navier 27, en helt elektrisk båt med hydrofoil (bärplan) utrustad med en avancerad autopilot med många finesser som påminner om avancerade elbilar.

Båten får en räckvidd på över 75 sjömil vid 20 knop med eldrift och självkörande funktioner. Navier 27 presenterades vid årets Palm Beach International Boat Show. Efter mässan har projektet fått många positiva reaktioner från personer som är intresserade av den högteknologiska båten.

Pioneer Program erbjuder möjligheten att vara uppkopplad mot båten under hela byggprocessen. Navier samarbetar med experter från America’s Cup och de första kunderna erbjuds möjligheter att se hur det går till att bygga ”framtidens båtar”.

Navier 27 är fortfarande i en tidig fas, men planen är att börja leverera båtar 2023 med den första båten på Fort Lauderdale Boat Show i oktober 2022

Investerarna i Pioneer Program erlägger en deposition på 1 000 US Dollar. Själva båten kommer att kosta från 300 000 US Dollar, motsvarande 2,5 Mkr plus moms.

Fakta Navier 27

Längd:                     8,1 m

Bredd:                      2,55 m

Djup eldrift:              0,6–1,65 m

Motorer:                   2×50 kW

Räckvidd:                 75 M vid 20 knop

Personer:                 10

Info:                         www.navierboat.com