6 juli, 2021

X Shore satsar på världens mest hållbara fritidsbåtsfabrik i Nyköping

Det svenska elbåtsbolaget X Shore, som tillverkar uppkopplade och hållbara elbåtar, öppnar en ny stor båtfabrik i Nyköping. Den nya fabriken, som har ambitionen att bli världens mest hållbara båtfabrik, kommer tillföra en kapacitet på över 400 båtar per år och kommer anställa ett hundratal personer.

X Shore har idag både huvudkontor och produktion i Frihamnen i Stockholm. I och med etableringen i Nyköping skalas produktionen upp rejält, vilket kommer kräva nyrekrytering av medarbetare.

– Vi har en förhoppning om att det ska bli fler än 100 anställda över tid och då kommer vi bli en av de största arbetsgivarna i Nyköping. Initialt söker vi ledare, ingenjörer, operatörer, montörer och lagerpersonal med industriell bakgrund, säger Jenny Keisu, VD på X Shore.

Fabriken kommer att etableras i en befintlig fabrikslokal på 15 000 m2. X Shores ambition är att bygga en hållbar och effektiv industriell tillverkning av eldrivna fritidsbåtar. Fabriken kommer succesivt att tas i drift under 2021 och nå full kapacitet under 2022.

Valet av etablering i Nyköping föll efter en sex månader lång process av att utvärdera olika alternativa lägen. Kombinationen av kommunens geografiska läge, samarbetet mellan kommun och företag samt tillgänglighet av bra lokaler avgjorde.

– Nyköpings kommun delar vår vision om att bygga ett hållbart framtida båtliv. Det är en aktiv skärgårdskommun, med stort maritimt fokus. De har introducerat oss till lokala partners som vi vill samarbeta med och de hjälper oss med rekrytering. Jag är väldigt imponerad över Nyköpings kommun, säger Jenny Keisu.

I fabriken kommer X Shores elbåt Eelex 8000 tillverkas, men på sikt även X Shores kommande modeller. Eelex 8000 är X Shores första serietillverkade båt och lanserades under andra halvan av 2020. Båten har idag sålts till tre kontinenter.

Foto: Pontus Johansson.