17 september, 2021

Excess 15 katamaran med hybridsystem

Group Beneteau visade en Excess 15 katamaran med hybridsystem vid Cannes Yachting Festival. Det är den första båten i sitt slag från denna tillverkare som har försetts med Torqeedos flaggskeppsmodell, Deep Blue Hybrid system.

Katamaraner är vanligtvis tysta och bekväma även under motorgång. I den här båten kommer det att bli ännu mera tydligt eftersom framdriften sköts med två Deep Blue 50 kW elektriska segelbåtsdrev. För att klara detta är båten utrustad med två Deep Blue högkapacitets BMW i3 litiumjonbatterier samt ett kontrollsystem för laddning och effekt.

Vid den första provseglingen med båten levererade systemet 100 % av den el som förbrukades ombord vid en marschfart på åtta knop. Ytterligare effekt är planerad med solpaneler som ska installeras ombord.

Projektet är en del av Groupe Beneteaus strategi för att utveckla alternativ framdrift. De gör det i olika typer av båtar i gruppens många varumärken.