5 januari, 2022

Vision Marine i samarbete för att utveckla bättre elbåtsbatterier

Marknaden för elmotorer till båtar hettar till allt mer. Amerikanska Vision Marine, som har sitt huvudkontor i Kanada, har redan ingått samarbete med Linamar Corporations, ett dotterbolag till McLaren Engineering, för testning, tillverkning och montering av företagets elektriska drivlina i kommersiell skala. Nu går de vidare med ett samarbete för att utveckla bättre batterier.

Visions E-Motion utombordare drivlina visades på METS i Amsterdam i november tillsammans med ett maffigt batteripack (litiumjon) från österrikiska Kreisel.

Vision Marine Technologies har ett samarbete med Octillion Power Systems, som också är ett USA-baserat företag med huvudkontor i Kalifornien. Syftet är att utveckla ett skräddarsytt högspänningsbatteri på 35 KW med hög densitet, exklusivt för fritidsbåtsmarknaden. Batteriet ska användas för att driva Visions E-Motion utombordare. Konfigurationen av batteripaketet är mindre än en vanlig bränsletank, vilket i sin tur gör det lättare att anpassa batteriet i olika båtar.

Octillion har skapat batterilösningar sedan 2009, bland annat litiumjonbatterier för elbilar, lastbilar och bussar. De har levererat närmare 400 000 batterisystem för elfordon för den globala marknaden.

De marina batterisystemen ska passa i snabba och högpresterande motorbåtar och pontonbåtar från 18 fot till 30 fot, det vill säga båtar med relativt med smala skrov. Octillions ledning uppskattar den amerikanska marknaden för pontonbåtar till cirka 70 000 båtar 2022 och cirka 380 000 utombordare. Därifrån är steget inte långt till andra snabbgående båtar.

Vision Marines teknologi är certifierad av US Coast Guard och uppfyller American Boating and Yacht Councils säkerhetsstandarder och EU:s standarder.