28 februari, 2022

Forskare återskapar uråldrig båtmodell med modern teknik

Per Lindström Lussi, skeppsbyggare, forskare och lektor i marin teknik vid Linnéuniversitetet har återskapat en så kallad håp. Det är en skogssamisk båtmodell, en klinkbyggd snipa med överlappande bord.

I juni 1732 satt Carl von Linné i en liten båt nordväst om Umeå. Vid Tuggenforsen gick det inte att ro längre utan han fick stiga av och bära sin egen packning, medan den skogssamiske skjutsbonden la båten över axlarna och ”sprang med den över berg och dal”.

Båten var en så kallad håp, en båtmodell med anor från 800-talet och som använts av skogssamerna för att förflytta sig i de forsande vattendragen. 2022, nästan 300 år senare, har skepsbyggaren och forskaren Per Lindström Lussi återskapat en håp.

Håpen sjösattes för några veckor sedan och skulle ha visats på Jokkmokks marknad i februari. Per Lindström Lussi, som själv är skogssame, såg fram emot att träffa sakkunniga släktingar och marknadsbesökare från Lappland, men marknaden ställdes tyvärr in på grund av pandemin.

– Besökarna skulle ha berättat vad jag har gjort fel med håpen och inte har tänkt på, för att jag har gjort fel är jag helt övertygad om. Skogssamerna har inte byggt en sån här bärbar båt på 60 år, vad vi känner till. Om vi har räknat rätt skulle det vara min farfars tredje- eller fjärdekusin som hade den.

Läs mer om arbetet med återskapandet av håpen på www.lnu.se

 

Bildtexter: 


Per Lindström Lussi med sin båt över huvudet. Foto: Privat.


Håpen är byggd i fem lagers björkplywood, enligt nordisk båtstandard. Bottenborden, brädorna som är närmast kölen i botten, är 6 mm tjocka och de övre borden 4 mm.

– Till nästa båt planerar vi bottenborden 4 mm och resten 3 mm. Vi kommer heller inte att måla båten med epoxiplast, vilket sparar sex kg. Genom att även ta bort allt som ser snyggt ut men inte är nödvändigt räknar vi med att komma ner i 25 kg, säger Per.


Håp vid Vaksa. Foto: Lennarth Larsson.