15 juni, 2022

Göta kanal tvåa bland Sveriges sju underverk

I en Sifo-undersökning korar svenskarna Sveriges sju främsta byggnadsverk, där topplistan genomsyras av långa och några svalare byggen. Göta kanal är på andra plats efter Visbys ringmur.

I en ny undersökning har svenskarna korat Sveriges främsta byggnadsverk. Listan toppas av ringmuren i Visby, där nästan en tredjedel (31 %) av de svarande i undersökningen menar att den 900 år gamla muren är Sveriges främsta byggnadsverk.

På en andra plats kvalificerar sig Göta kanal, en favorit hos en av fyra (25 %) svenskar. Bygget av kanalen, som i sommar firar 200 år, tog start redan 1810 och förbinder Östersjön med Vänern, för att sedan fortsätta ut i Kattegatt via Trollhättan kanal. Än idag är Göta kanal ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna.

Tredjeplatsen knips av Ishotellet i Jukkasjärvi, där 24 procent av de svarande uppger att hotellet är deras favorit bland Svenska byggnadsverk. Ishotellet byggdes till en början upp inför varje vintersäsong men har sedan 2017 erbjudit året-runt-boende.

– Våra främsta byggnadsverk är inte bara magnifika, de är dessutom värdefulla turistmagneter för både svenska och utländska turister, kommenterar Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanal som står bakom undersökningen.

Sveriges sju underverk

Ringmuren i Visby

Göta kanal

Ishotellet i Jukkasjärvi

Kungliga slottet i Stockholm

Regalskeppet Vasa

Uppsala Domkyrka

Öresundsbron

Underverk som inte platsade på topp 7 i fallande ordning

  1. Högakustenbron
  2. Ale stenar
  3. Turning torso
  4. Stockholm stadshus
  5. Karlsborgs fästning i Karlsborg
  6. Globen
  7. Bohus fästning i Kungälv
  8. Ölandsbron
  9. Kina slott Drottningholm
  10. Friends arena