26 juli, 2022

Uppladdning inför Formel 1 med eldrivna båtar som kör i 50 knop

Som ett av de första välkända namnen har racerbåtsföraren Sergio Perez offentliggjort att han ska tävla för ett team med kopplingar till Mexiko i den kommande första säsongen av UIM E1 World Championship. Därmed är den första stora, internationella racingcirkusen för eldrivna båtar igång.

Sergio Perez ”Checo” kommer att köra för ett team i UIM E1 World Championship, som ska tävla för den mexikanska flaggan. Detta i den allra första omgången av tävlingen.

Checos nya team ska alltså representera Mexikos färger när teamet börjar tävla med elbåtarna som går under namnet RaceBird. Team Mexico får en av de tolv platserna i det första startfältet i tävlingen som ska starta 2023.

En av grundarna till E1 är pionjären inom eldrift Alejandro Agag, som tidigare bland annat har tävlat med sitt team Barwa Addax i GP2. Perez har tävlat för det teamet 2010.

De båtar som ska användas i UIM E1 World Championship är 100 procent eldrivna. De använder bärplan (hydrofoils), som lyfter upp båtarna ovanför vattenytan och minskar friktionen och därmed energiförbrukningen avsevärt.

Genom kombinationen av bärplan och eldrift ska tävlingen användas som testbänk för framtida eldrivna båtar.

Båtarna är byggda för en toppfart på cirka 50 knop med eldrift.

Fakta RaceBird

Längd:      7 m

Bredd:      2 m (3 m med bärplanen utfällda)

Vikt:          800 kg

Toppfart:  50 knop

Info: www.e1series.com