10 oktober, 2022

Årets seglare prisade vid Seglingens Mästare i Marstrand

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

 

Årets Seglare – Vilma Bobeck, KSSS och Rebecka Netzler, GKSS.

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Motivering: Som ett nykomponerat par har Vilma och Rebecca under året etablerat sig i den absoluta världstoppen – tack vare stort självförtroende och stenhårt arbete. Trots sina unga år har de en del rutin. De tränar hårt och mycket – och har kul tillsammans. Under sitt första år i samma båt har de seglat hem både ett EM- och ett VM-silver. Siktet är inställt på OS om knappt två år och SOK:s beslut att ta med dem i sitt Topp och Talangprogram visar att de är ett svenskt medaljhopp till OS i Paris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Daniel Stenholm. Från vänster: Martina Carlsson, Anders Dahlsjö, Christer Båth, Olle Aronsson, Erik Norlén, Göran Petersson, Marius Westerlind, Pelle Petterson, Rebecca Netzler, Vilma Bobeck, Hedvig Liljegren, Martin Strömberg, Hugo Liljegren, Patrik Forsgren, Selma Hård, Hugo Flygare.

Årets kvinnliga seglare – Team Johanna Bergqvist, Hjuviks BK

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Trots flera år i världstoppen får årets vinnare sällan de stora rubrikerna. Men när Europas bästa kvinnliga besättningar möttes hösten 2021 stod den svenska besättningen i särklass. I de åtta race som kördes vann de fyra och var tvåa i fyra – trots att hela europaeliten var på plats. Och trots svårseglade lätta vindar höll de koncentrationen och gjorde något ingen svensk besättning, manlig eller kvinnlig, ens varit i närheten av tidigare: De vann Sailing Champions League.

Årets manliga seglare – Patrik Forsgren, Team Pro4u, KSSS

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Under många år har Patrik Forsberg varit Sveriges stolthet på havskappseglingsarenorna runt om i världen. Även om han skämt bort oss med internationella medaljer under det senaste decenniet var 2022 ett ovanligt lyckat år med guld på det allra första VM:et i ORC double handed klass C, samt guld på EM i amatörklassen och brons i den öppna klassen. Förutom alla toppresultat har årets pristagare också lärt upp och motiverat en ny generation seglare att satsa på kölbåts- och havskappsegling.

Årets mixedbesättning – Hedvig och Hugo Liljegren, KSSS

Hedvig och Hugo har under 2022 radat upp fina resultat. De har nått imponerande framgångar i världens tuffaste juniorklass – där de flesta inte seglar mixed. Att ha en kvinnlig rorsman i den internationella juniorklassen med hårdast konkurrens och i ett VM, med drygt 240 deltagare, sluta fyra och därmed kunna titulera sig världens bästa mixade juniorbesättning, bådar gott inför det stora målet – OS 2028. Dit ska de nå med positiv inställning, hårt arbete och vilja – och fokus på att göra det som krävs.

Årets junior – Team Marius Westerlind, GKSS (Marius Westerlind, Olle Aronsson, Martina Carlsson, Carl Hörfelt och Oscar Engström).

Geddapokalen delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: I stenhård konkurrens lyckades Team Marius Westerlind segla hem ett UVM-silver i ett startfält med världens tolv högst rankade juniorer. Teamet inledde lite trevande men med stenhård vilja och en tro på laget gav de allt i finalseglingarna och tog hem ett VM-silver, endast slagen av den regerande världsmästaren.

Årets lyft som seglare – VM-laget i Optimist (Henric Wigforss, KSSS, Malcolm Dahlberg, KSSS, Levi Bernhardtz, Rörvik, Selma Hård, Kullavik och Hugo Flygare, Skanör).

Lyftet tilldelas den eller de seglare som gjort ett imponerande “lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

Motivering: VM-laget i Optimist lyckades bärga en historiskt VM-medalj – den första på 35 år. Laget visade en positiv attityd och seglade ”kontrollerat aggressivt”. Stark moral, lagseglingskunskap, teknik och fart – samt en vilja och tro på att vända till synes hopplösa underläge till seger, präglade det svenska laget under mästerskapet. Trots kort tid för förberedelser lyckades man komma samman fantastiskt bra som lag och utnyttja var och ens individuella styrkor på bästa sätt.

Årets bästa juniorplacering – Erik Norlén KSSS.

Halvan tilldelas den junior/det juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM.

Mottagare av utmärkelsen ”Årets bästa juniorplacering” är Erik Norlén, KSSS, för sitt JVM-silver i ILCA 6.

Årets Havskappseglare – Anders Dahlsjö och Martin Strömberg, GKSS

Anders och Martin har under året visat att de är envisa, talangfulla och erfarna inom havskappsegling, inte minst doublehanded. De inledde säsongen tillsammans på den helt nya Z30+ båten Zeus som de seglade framgångsrikt i havskappseglingarna Raymarine2Star och KSSS Havskappseglingsregatta, bägge doublehanded. Därefter vann de största klassen på ORC Doublehanded Worlds och visade världen att de kunde dominera oavsett konkurrens och mätregel.

 

Hall of Fame – Göran Petersson

Motivering: Göran Petersson är Sveriges mest meriterade internationella seglingsledare och kappseglingsdomare. Hans betydelse för svensk seglings utveckling och internationella status kan inte överskattas. Under 40 år var har han aktiv i World Sailing (tidigare Internationella Seglingsförbundet) varav åtta år som dess ordförande. Han har varit jury-ordförande i America´s Cup och haft tunga seglingsuppdrag under sex olympiska spel. Han har även verkat i ledningen  av Internationella Olympiska Kommittén, handplockad av dåvarande ordföranden, Jacques Rogge.

Pelle Pettersons Hederspris – Christer Båth

Priset tilldelas en person som är en god ambassadör och förebild inom svensk segling.

Med ett aldrig sinande engagemang för segling i allmänhet och jollesegling i synnerhet har Christer Båth, i decennium, arbetat målmedvetet för att få fler barn och ungdomar att börja segla och för att färre skall sluta. Han har genom nyfikenhet, envishet och innovativt tänkande inspirerat många seglare och spridit glädje på hamnplan. Nästan varje helg är han på plats, seglandes i en jolle på olika regattor. Han coachar, fixar och peppar – alltid  redo med en hjälpande hand.