18 april, 2023

Soligt vårtecken i Göteborg – Eriksberg Boat Show

Det varma vårvädret lyste upp Eriksberg Boat Show, som hölls 14–16 april. För alla båtintresserade var det här ett tydligt vårtecken och årets första möjlighet att se nya båtar på en flytande utställning.

Vårluften var fortfarande kylig när Eriksbergsmässan inleddes med ett seminarium om Klimatomställningen och Framtidens Båtliv. På plats fanns några av branschens mest kunniga inom elektrifiering av båtlivet, förnybara bränslen och energieffektivisering.

Det är fortfarande långt kvar till en större elektrifiering av båtlivet, men på mässan visades flera intressanta alternativ med både långsamtgående eldrivna båtar och snabbare motorbåtar.

En av de intressantaste var RIB Unlimited 7R. Det är en RIB med högt liggande pontoner i Hypalon och ett lättviktsskrov tillverkat med vakuuminjicering. Skrovet är ett hydroplan med dubbla ventilerade tvärsteg. Båtliv provkörde båten, som var utrustad med Stream Propulsions elmotor och batteri. Accelerationen var, som alltid med elbåtar, rejäl och toppfarten hela 37 knop för denna helt öppna båt. Effektåtgången är förvånansvärt låg, vilket enligt tillverkaren beror på skrovets design. Båten kostar cirka 750 000 kr inklusive motor och batteri.

Även Långsjösnipan fanns på plats. Båten visades även på Båtmässan i Göteborg i februari och är utrustad med en modern elektrisk drivlina som standard.

Nimbus visade en ny version av sin T9-modell. Båten har tidigare försetts med 2×225 hk Mercury Verado utombordare, men nu finns den även med en singelmotor. Det är Mercury Verados nya V10 på 400 hk, som både är ett lättare och smidigare alternativ för denna snabba dagturs- och weekendcruiser.

Bland övriga motorbåtar märks det framför allt att lagren på båtar av årsmodell 2022 fortfarande är betydliga. En hel del lagerbåtar av modell 2022 säljs till rabatterade priser.

Två segelbåtar fanns på mässan. Det var dels Beneteau Oceanis 40.1 på 12,87 m, dels helt nya Excess 11, som också tillverkas av Beneteau i Frankrike. Den senare är en ny katamaran som passar särskilt bra för charter med tanke på de stora innerutrymmena. Båten har åtta bäddar och är på 11,42×6,59 m.

En glädjande nyhet på mässan var Polisens och Larmtjänsts statistik över båtmotorstölderna. Årets första kvartal visar på en tydlig nedgång

Kommande flytande större båtmässor i Sverige:
Karlshamn Boat Show 18–20 augusti: karlshamnboatshow.se
Marstrand Boat Show 26–28 augusti: marstrandmotorboatshow.se
Orust Sailboat Show med Öppet Varv 25–27 augusti: www.oppetvarv.se

Eriksberg Boat Show, som hölls 14–16 april, har en mäktig inramning med den gamla varvskranen. Båtarna visas i dockan.
RIB Unlimited 7R har högt placerade pontoner och ett lätt gångläge. Elektrisk drivlina med en Stream Propulsion utombordare ger 37 knops toppfart. Det som imponerar mest är den tysta gången vid marschfart upp till 30 knop och den låga effektförbrukningen. Info: https://www.ribunlimited.nu/
Ida Gabrielsson, som utsågs till Båtlivets Unga Hjälte förra året, var på plats. Hon läser till sjökapten på Chalmers, men hjälpte till med provseglingar på mässan. I sommar ska hon praktisera på en bogserbåt i Luleå. Info: https://www.batliv.se/wp-content/uploads/2022/03/Nyheter-Batliv-2-22.pdf
Nimbus T9 med Mercury Verado V10 på 400 hk. Info: www.nimbus.se
Sargo 45 visades för första gången på en flytande båtmässa i Sverige. Modellen är det nya flaggskeppet från denna finländska båttillverkare. Info: www.sargoboats.fi
Beneteau Oceanis 40.1. Info: www.yachtsale.se
Excess 11 är en helt ny katamaran från Beneteau med bättre seglingsegenskaper än äldre katamaraner och mycket gott om plats ombord. Båten marknadsförs av charterföretaget More Sailing. Info: www.moresailing.se
Den eldrivna Långsjösnipan visades i sitt rätta element. Info: http://langsjobat.se/langsjosnipan/
Hydrolift X-26 S är en fartfylld walkaround båt för motorer upp till 500 hk. Info: www.hydrolift.com

 

Eriksberg Boat Show fyller upp dockan på det gamla varvsområdet i Göteborg.