24 maj, 2023

Världens mest avancerade eldrivna fritidsbåt klar för segling

Sunreef 80 Power ECO är världens mest avancerade eldrivna yacht, enligt tillverkaren. Det polska varvet Sunreef Yachts har nyligen färdigställt den nästan 24 m långa elbåten vid sin anläggning i Gdansk i Polen.

Den lyxiga katamaranen har skräddarsytts helt efter ägarens specifikationer. Ombord används uteslutande den senaste ”gröna” tekniken för att nå maximala nivåer av hållbarhet och energieffektivitet.

Katamaranen är utrustad med två 360 kW motorer och en uppsättning 990 kWh batterier. Den har också Sunreef Yachts egna solenergisystem med solcellspaneler helt inbyggda i de väldiga skroven. Detta ger maximal räckvidd även med eldrift.

Katamaranen har beställts av en familj som tidigare har haft ett antal större båtar. Den 80 fot långa katamaranen har fyra kabiner med skräddarsydd layout och lyxig inredning för åtta. Båten har även ett energibesparande luftkonditioneringssystem och ”smart energihantering” för att kunna segla så ecosmart som möjligt.

Sunreef Yachts Eco är täckt av effektiva solpaneler som endast väger knappt 1,8 kg/m².

Sunreef 80 Power ECO har tillverkarens ”Solar Power System”. Det är ett system med solceller bygger med ultratunna och mycket lätta paneler. De är även extra stöttåliga och högeffektiva, enligt tillverkaren. Utseendet blir lite annorlunda, men tekniken är fascinerande och eftersom panelerna är inbyggda bör de vara mer praktiska. Solcellspanelerna är helt plana förutom de som sitter på masten och andra rundade ytor. Det gäller även skrovsidorna och Biminitopparna.

Panelerna väger under 1,8 kg/m² och är därmed det lättaste systemet på marknaden, enligt Sunreef. Båten har närmare 200 m² solcellspaneler (cirka 360 kg), vilket ska ge 40 kW i laddningseffekt per timme. Detta motsvarar el från två dieselgeneratorer, vilka skulle väga 800 kg.

Under segling laddas batterierna av hydrogeneratorer, som ska ge upp till 15 kWh från propellrarnas rotation. Båten är godkänd för 16 personer.

Fakta Sunreef 80 Eco

Längd:                              23,87 m

Bredd:                               11,53 m

Solpaneler:                      upp till 32 kW

Motorer:                            2×180 kW

Batterier:                          300 kW

Generatorer:                    2 Volvo Penta D3, 80 kW vardera

Info:                                   www.sunreef-yachts.com