1 augusti, 2023

Nytt världsrekord av She Captains i Sandhamn – närmare 140 deltagare på Stockholmseskader

Nätverket She Captain grundades 2017 med en klar vision om att öka jämställdheten på sjön. Nätverket har vuxit stadigt och har idag mer än 7 700 medlemmar där majoriteten finns i Sverige, men hela tio nationaliteter finns representerade bland medlemmarna. Eskadrar, både utomlands och i Sverige, är en del av verksamhetsplanen tillsammans med event, meet-ups och ett stärkt fokus på kompetensutveckling.

Intresset för Stockholmseskadern är alltid stort, det har blivit en viktig kulturbärare för She Captains verksamhet. I år gick anmälan ut extra tidigt vilket snabbt gav resultat, redan innan april månad var slut hade över 100 kvinnor anmält intresse för årets eskader. Med en månad kvar är närmare 140 She Captains anmälda fördelade på 33 segel- och motorbåtar. Rekordåret 2019 är därmed slaget både när det kommer till antal båtar och deltagare.

– Vi är glada och stolta över det fortsatta intresset för vår verksamhet och Stockholmeskadern är den överlägset mest populära aktiviteten vi erbjuder. I år välkomnar vi gastar från Luleå i norr till Lund i söder, ett fint kvitto på att vår verksamhet syns och hörs över hela landet. Superkul också att vi kan slå vårt världsrekord när vi firar femårsjubileum, säger Louise Callenberg, ordförande i She Captain.

Eskadern välkomnar deltagare från Luleå, Huskvarna, Västerås, Falun, Uppsala, Luleå, Öckerö, Göteborg, Sundsvall, Motala, Nyköping, Norrtälje, Lund, Örebro, Stockholm, Oslo och Madrid. Mest långväga båt kommer från Timrå. En av de viktigaste principerna med She Captains eskadrar är att alla kan vara med oavsett tidigare erfarenheter. Besättningarna på båtarna fördelas för att få bästa möjliga mix av nybörjare och erfarenhet, med syfte att växa nätverket genom att träffa och spendera tid ombord tillsammans med nya bekantskaper.

Stockholmseskadern startar även i år sedvanligt med en samling i mellersta skärgården fredag eftermiddag för bryggmingel, grill och bastu för att under lördagen ta sig vidare mot Sandhamn och after sea, middag på Sandhamns Seglarhotell innan hemfärd under söndagen. Helgen kantas av många aktiviteter, lärande och skoj.

– Nu börjar nedräkningen på riktigt och projektgruppen jobbar hårt med alla förberedelser att göra femårsjubileet till något alldeles extra. Vi har stängt anmälan för gastar då alla båtar är fullbelagda, men det finns fortsatt kvar platser för skeppare med egen båt som också möjliggör att vi kan erbjuda gastar som står på reservlistan plats, säger Cecilia Hedin, projektledare för årets Stockholmseskader hos She Captain.