2 augusti, 2023

Tohatsu och Honda utvecklar elektrisk utombordare

Nu börjar det komma allt fler elmotorer, även från stora japanska motortillverkare. I ett nytt, gemensamt avtal om utveckling för elektriska framdrivningssystem för mindre båtar.

På den stora på båtmässan i Düsseldorf i januari i år visade Honda ett batteri som kan användas i motorerna. Ofta är det så nyheter presenteras när mindre delar testas på besökarna på någon stora mässa. Därefter lanseras hela produkten.

Motortillverkaren Tohatsu Corporation är en stor tillverkare av utombordare. Företaget har tidigare byggt många mindre modeller även till andra välkända märken som till exempel Mercury. Nu har de bekräftat sitt utvecklingsavtal med Honda R&D Co för att samarbeta för att producera en 4 kW elmotor för mindre båtar. Enligt avtalet ska Tohatsu utveckla den mekaniska strukturen inklusive växellådan och den nedre enheten medan Honda kommer att utveckla den elektriska drivenheten.

Motorn kommer troligen att använda Hondas Mobile Power Pack avtagbara batterisystem. Det är ett 50 V, 26,1 Ah litiumjonbatteri med en kapacitet på 1 314 Wh som kan laddas på fem timmar. Tohatsu säger att det siktar på att påbörja fälttestning av 4 kW-motorn inom en snar framtid.